La ce serveste invertorul fotovoltaic? Alegeti-l pe cel mai potrivit

La ce serveste invertorul fotovoltaic? Alegeti-l pe cel mai potrivit

0 Shares
0
0
0

Invertorul fotovoltaic nu este un simplu aparat electric, ci motorul oricarui sistem: transforma curentul continuu produs in mod constant de modulele fotovoltaice in curent alternativ comun si il introduce in reteaua electrica domestica, care poate fi utilizat pentru aparatele electrocasnice.

Datorita invertorului fotovoltaic Mgmenergo, sistemul fotovoltaic nu numai ca va functiona intotdeauna corect si la randament maxim, dar va fi monitorizat in toate etapele, asigurand siguranta intregului sistem casnic si actualizari constante privind starea productiei de energie electrica.

Principalele caracteristici ale invertorului fotovoltaic

Un sistem fotovoltaic complet consta, in general, din: module fotovoltaice, invertor fotovoltaic si panouri electrice cu cablurile de conectare aferente. Toate elementele sunt necesare si esentiale pentru functionarea perfecta a sistemului fotovoltaic. Panourile fotovoltaice indeplinesc singure sarcina foarte importanta de a transforma energia din radiatia solara in energie electrica, dar aceasta energie nu ar putea fi utilizata daca nu ar exista un invertor fotovoltaic Mgmenergo, care o transforma in curent alternativ.

Cu toate acestea, nu toate invertoarele sunt la fel. De aceea, este important sa alegem invertorul fotovoltaic care se potriveste cel mai bine nevoilor noastre, evaluand 3 caracteristici fundamentale:

  • Puterea invertorului trebuie sa fie proportionala cu dimensiunea sistemului fotovoltaic. In mod obisnuit, o instalatie rezidentiala variaza intre 3-5 kW, o instalatie comerciala in jur de 20 kW, iar instalatiile fotovoltaice mari depasesc 200 kW. In mod evident, un invertor potrivit pentru functionarea unui sistem fotovoltaic casnic nu va fi la fel de util pentru un sistem comercial de mari dimensiuni.
  • Tipul de conexiune dintre modulele fotovoltaice si invertor. Diferenta provine din faptul ca un sistem fotovoltaic poate fi format din panouri dispuse intr-un singur sir sau in mai multe siruri. Prin urmare, trebuie ales un invertor fotovoltaic care poate suporta conectarea unuia sau mai multor siruri.
  • Tipul de invertor: monofazat sau trifazat. Primele sunt utilizate in mod obisnuit pentru sistemele mici, iar cele din urma pentru sistemele medii/mari.

Tipul de conectare a invertorului fotovoltaic

Intr-un sistem fotovoltaic, modulele sunt dispuse in siruri. Numarul de module pe sir depinde de caracteristicile invertorului care urmeaza sa fie instalat. Tipul de conexiune trebuie stabilit in functie de:

  • Gradul de protectie a carcasei
  • Optimizarea spatiului
  • Caracteristicile invertorului fotovoltaic in functie de tensiunea de intrare

Care sunt functiile invertorului fotovoltaic?

Invertorul solar fotovoltaic are o singura functie principala: transforma curentul continuu produs de modulele fotovoltaice in curent alternativ si il introduce in reteaua electrica nationala, facandu-l utilizabil pentru consumatorii care au nevoie de energie electrica.

Dar functia invertorului nu se limiteaza la aceasta, ci poate indeplini numeroase alte functii. Acesta monitorizeaza reteaua la care este conectat si protejeaza sistemul impotriva scurtcircuitelor sau supratensiunilor; aceasta functie este indeplinita atat in ceea ce priveste sistemul fotovoltaic, cat si in ceea ce priveste reteaua electrica comuna la care este conectat.

Invertorul semnaleaza posibilele defectiuni si defectiuni ale sistemului fotovoltaic. Datorita invertorului, ne putem conecta la acesta pentru a afla detalii despre tendintele de productie sau orice defectiuni ale sistemului fotovoltaic.

Operatiunile de monitorizare se efectueaza in prezent prin intermediul aplicatiilor de la distanta (telefon mobil, PC, tableta) care primesc date direct de la invertor datorita retelei Wifi.

Despre puterea solara si importanta ei

Pe Pamant , celule solare sunt folosite pentru orice, de la calculatoare si ceasuri pana la case, cladiri comerciale si chiar stadioane. Stadionul Mondial Kaohsiung din Taiwan, finalizat in 2009 pentru a gazdui Jocurile Mondiale, are peste 8.800 de panouri solare pe acoperis.

Charles Lin, directorul Biroului de Lucrari Publice din Taiwan, a declarat: „Planurile de energie solara ale stadionului vor face ca locatia sa fie autonoma in ceea ce priveste necesarul de energie electrica ”. Cand stadionul nu este folosit, poate alimenta 80 % din cartierul din jur. Spre deosebire de celulele solare, care folosesc lumina soarelui pentru a genera electricitate , tehnologia de concentrare a energiei solare foloseste soarele caldura lui.

Lentilele sau oglinzile concentreaza lumina soarelui intr-un fascicul mic care poate fi folosit pentru a actiona un ulei . Aceasta produce abur pentru a rula turbinele pentru a genera electricitate .

Aceasta metoda va fi utilizata la Statia de Generare Solana, care este construita de compania de utilitati APS in afara orasului Phoenix, Arizona, in Statele Unite. Cand va fi finalizata in 2012, Solana va fi una dintre cele mai mari centrale solare din lume. Odata ce va functiona la capacitate maxima, va deservi 70.000 de locuinte.

„Acesta este o piatra de hotar majora pentru Arizona in eforturile noastre de a creste volumul de energie regenerabiladisponibil in Statele Unite”, a declarat fostul guvernator al Arizona Janet Napolitano.

Exista cateva provocari cu energia solara . In primul rand, este intermitenta sau nu continua. Cand nu exista soare — noaptea, de exemplu — nu poate fi generata energie. Pentru a furniza energie continua, trebuie utilizate fie stocarea, fie alte surse de energie , cum ar fi energia eoliana.

In al doilea rand, in timp ce atat energia fotovoltaica , cat si cea solara concentrata pot fi utilizate practic oriunde, echipamentul de care au nevoie ocupa mult spatiu . Instalare , cu exceptia deoarece asupra structurilor existente, poate avea un impact negativ asupra ecosistemului prin deplasarea plantelor si faunei salbatice. In cele din urma, costul colectarii, convertirii si stocarii energiei solare este foarte mare. Cu toate acestea, pe masura ce se realizeaza avansuri tehnologice si cererea creste, costurile sunt in scadere.

 

0 Shares
You May Also Like