Perspective de locuri de munca si unde sa cautam

Perspective de locuri de munca si unde sa cautam

0 Shares
0
0
0

Perspective de locuri de munca si unde sa cautam
Vietnamul a inregistrat rate mari de crestere economica la inceputul secolului XXI, facandu-l o optiune interesanta pentru expatriati si investitori globali. Cu toate acestea, este inca greu sa gasesti un loc de munca intr-o companie locala fara contact, insa prin intermediul agentiilor care plaseaza muncitori strainatate Vietnam, se pot gasi joburi in aceasta tara.

De la inceputul acestui secol, Vietnamul a reusit sa reduca saracia si a dublat produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor. Totusi, este una dintre cele mai sarace tari din regiunea Asia-Pacific. Mai mult, trebuie sa se ocupe de o rata ridicata a inflatiei si de cresterea preturilor la alimente. Cu toate acestea, din cauza unei rate scazute a somajului, care a ramas constant sub 3% in ultimii 10 ani, a fortei de munca ieftine si a unui numar mare de lucratori tineri, Vietnam atrage un interes fata de companiile internationale.

Desi nu sunt foarte accesibile pentru straini, agricultura, silvicultura si pescuitul constituie inca cel mai mare sector al economiei Vietnamului. Cu toate acestea, acest sector este in scadere, in timp ce industria si serviciile sunt in crestere. Programul Doi Moi (Renovare), care in 1986 a transformat Vietnamul intr-o economie de piata libera, a jucat un rol important aici.

Majoritatea companiilor occidentale si chineze s-au mutat recent in Vietnam din cauza salariilor mai mici si a costurilor de productie. Aceste companii adesea angajeaza lucratori cu experienta din tara lor originala pentru a instrui localnici.

Tehnologia informatiei, constructiile si turismul sunt probabil sectiunile cele mai promitatoare pentru a gasi un loc de munca pentru expati. Mai ales pentru ca in aceste meserii exista o lipsa de lucratori calificati in Vietnam. In plus, merita analizate si domeniile de productie, minerit, industria confectiilor si sectorul energetic.

O alta posibilitate crescanda este de a preda limba engleza. Popularitatea crescanda a Vietnamului ca destinatie turistica si deschiderea catre pietele globale sunt catalizatori ai cererii de profesori de limba engleza.

Unde gasiti un loc de munca in Vietnam

Gasirea unui loc de munca intr-o companie locala care nu are nici contactele potrivite, nici abilitatea de a vorbi vietnameza este aproape imposibila. Dimpotriva, perspectivele de munca in intreprinderile globale sunt destul de bune.

Cand va ganditi sa lucrati in Vietnam, ar trebui sa calculati cel putin trei luni pentru cautarea unui loc de munca. Fie ar trebui sa va puteti permite sa ramaneti acolo pentru cateva luni fara o slujba adecvata sau, mai bine, sa incepeti cautarea din tara dvs. de origine.

Retineti ca gasirea unui loc de munca si solicitarea acestuia este altceva decat asigurarea locului de munca. Pentru aceasta din urma, va fi crucial in aproape orice caz sa vina in Vietnam. Din fericire, gasirea unui loc de munca ca expat in Vietnam nu este prea greu in companiile internationale. Desi nu este absolut necesar, cunoasterea unor cunostinte de baza in limba vietnameza este, desigur, un plus, si va va aduce, de asemenea, un plus de respect.

Desi perspectivele sunt destul de bune, trebuie sa aveti in vedere faptul ca lucratorii vietnamezi au prioritate. Strainii, chiar si in companiile globale, pot fi angajati numai daca nu exista o alternativa locala. Cel putin 20% dintre managerii, directorii executivi si expertii dintr-o companie trebuie sa fie vietnamezi. In plus, intreprinderea trebuie sa se asigure ca antreneaza oameni vietnamezi pentru a inlocui strainii.

Deoarece este foarte probabil ca veti lucra pentru o companie globala, veti gasi cele mai bune locuri de munca in capitala Hanoi si in orasul Ho Chi Minh (fostul Saigon). In functie de locul de munca dorit, puteti gasi posturi vacante in Binh Duong, Dong Nai, Hai Duong, Ba Ria Vung Tau sau in regiuni cu mult turism.

Predand engleza

O alta posibilitate, care este o optiune in aproape toate tarile lumii, este predarea limbii engleze. Un numar tot mai mare de turisti si deschiderea Vietnamului catre economia globala au sporit cererea de vorbitori de limba engleza. Universitatile reprezinta un punct de contact bun, desi cei care platesc cel mai bine sunt angajatorii. Activitatile de predare sunt adesea cu norma partiala, iar in comparatie cu standardele occidentale, salariile nu sunt prea mari. Cu toate acestea, datorita costului mai scazut al vietii si comparativ cu salariile vietnameze locale, predarea limbii engleze permite un mod confortabil de viata. Poate fi un bun inceput sa te obisnuiesti cu tara si cultura.

0 Shares
You May Also Like