Protectia feroneriei impotriva coroziunii

0 Shares
0
0
0

Actiunea factorilor externi precum umezeala si schimbarile de temperatura au generat, in timp, dezvoltarea unei game largi de produse pentru protectia componentelor metalice din cadrul feroneriei si elementelor de mobilier. Astfel, de-a lungul timpului au aparut elemente galvanizate la cele mai inalte tehnologii.

Pentru partile fixe se opteaza frecvent pentru otel zincat, in vreme ce pentru conectori sunt de preferat materiale ceva mai scumpe, precum otel galvanizat, acoperit cu straturi de protectie pe baza de polimeri sau otel inoxidabil, care ramane varianta cea mai scumpa, dar si cea mai eficienta. Desi utilizate la scara larga, ramele din aluminiu nu ar trebui utilizate in contact cu elementele din lemn tratate sub presiune.

Atunci cand se utilizeaza lac lemn tratat, este de preferat ca acesta sa fie insotit de elemente de fixare zincate la cald sau conectori cu o acoperire mare de zinc pe centimetrul patrat. Acestea sunt comercializate de marci specializate, care pun la vanzare produse de feronerie dedicate acestui tip de lemn tratat.

Trebuie mentionat totusi ca toate produsele galvanizate au o durata limitata de viata. Acestea sunt cocepute tocmai pentru a proteja otelul din care sunt fabricate si care reprezinta baza piesei de feronerie. Odata ce stratul protector s-a ros ori s-a exfoliat, otelul este supus riscului coroziunii si deteriorarii, putand ceda intr-un timp foarte scurt.

Cu toate acestea, producatorii nu vor garanta pentru o durata de viata specifica a acestor componente, tocmai din cauza faptului ca sunt mai multe variabile de luat in calcul. Astfel, intr-un mediu cu foarte multa umezeala, in zonele de coasta sau in cele cu conditii foarte potrivnice, costul suplimentar pe care-l presupune otelul inoxidabil reprezinta o investitie rentabila.

Nu in ultimul rand, produsele galvanizate ar putea produce pete pe ramele din cedru si rasinoase, ceea ce ar trebui sa reprezinte o preocupare majora, daca utilizati piese din aceste specii.

In cazul produselor acoperite cu polimeri, producatorii ofera o gama variata de suruburi si conectori, folosite indeosebi pentru prinderea grinzilor, precum si a altor componente din lemn ce necesita o protectie speciala. Acest tip de invelis protejeaza metalul de apa si efectele produse de aceasta, fiind folosit in cazul cuprului, care este ferit astfel de coroziune.

Piesele care au prevazute mai multe straturi de polimeri protejeaza mai bine metalul, insa este indicat sa consultam fisa tehnica si tipul de protectie aplicat, in functie de tipul de lemn si factorii externi la care acestea urmeaza a fi supuse.

0 Shares
You May Also Like