Ritualuri de inmormantare ciudate in Romania

Ritualuri de inmormantare ciudate in Romania

0 Shares
0
0
0

Nu multora dintre noi ni se intampla sa avem nevoie de repatriere decedati insa si atunci cand avem nevoie de astfel de servicii este evident ca trebuie sa fim pregatiti. Noi va recomandam sa intrati pe linkul de mai sus daca sunteti in aceasta situatie si veti gasi tot ceea ce va trebuie pentru a rezolva problema cat mai repede si la cele mai ieftine preturi.

In acest articol va prezentam obiceiuri de inmormantare ciudate practicate pe teritoriul tarii noastre. Stiati ca in Maramures decedatilor li se face si nunta inainte de inmormantare? Acest obicei si multe altele in articolul de mai jos.

Misterele care invaluie trecerea in nefiinta ii determina pe oamenii din timpuri stravechi sa acopere nestiinta cu credinte si cu ritualuri si obiceiuri dintre cele mai ciudate, si multe din ele inca mai sunt pastrate. In Maramures este unul din putinele locuri unde toate obiceiurile si credintele populare se pastreaza in forma nealterata.

In cazul in care vorbim despre credintele, ritualurile si obiceiurile din aceasta zona veti descoperi ca Maramures este cea mai buna zona pentru a le putea localiza fizic. Etnologul cuoscut, Pamfil Biltiu, a publicat mai multe cercetari folclorie in aceasta zona si spune in cartea sa ca o serie de mai multe aspecte cum ar fi si obiceiurile agrare, de inmormantare, de nastere, pot sa fie privite si analizate si din perspectiva istorica dar si din perspectiva etnologica.

Ceremonialele funebre au conservat pana in prezent mai multe ritualuri care, fiind raportate la cercetarile facute de arheologi ne intaresc si convingerea ca nu se pot rupe de cultura si nici de mitologia stramosilor. Este foarte important pe aceasta linie in special inmormantarea defunctului cu toate uneltele de care s-a folosit pe timpul vietii.

Cercetarile facute in satele de langa valea Somesului ne arata ca respectarea ritualului de ingropare a defunctului alaturi de uneltele folosite in timpul vietii sale este important mai ales pentru meseriasi. Acestora li se pun in sicriu foarfecele in cazul in care au fost croitori, ciocanul daca sunt fierari si cizmari ori securea in cazul in care sunt tamplari.

De asemenea, inmormantarea cu unelte are o larga raspandire si in folclorul nostru, la ciobani se punea fluierul alaturi de decedat in sicriu.

Acest obicei ne aduce aminte si de ultima dorinta a ciobanului de a fi ingropat alaturi de instrumentul sau de cantat. Despre ritualul acesta vorbeste si Simion Florea care spune in lucrarile sale ca nu e tipic doar Maramuresului ci este atestat in mai multe zone din tara dar si in obiceiurile altor popoare.

Se pare ca cele mai vechi referinte pe care le avem sunt de la Homer din Odiseea in care Elphenor sub forma de umbra ii cerea lui Ulisse sa ii faca traditiile de inmormantare, adica un mormant la marginea marii cu o vasla infipta in cap ca semn al ocupatiei sale, ceea ce si face Ulisse in momentul in care ajunge tara sa de bastina.

Inmormantarea este edificatoare si pentru credinta ca viata continua dupa moarte pentru ca omul nu s-a impacat inca cu ideea ce viata se termina.

0 Shares
You May Also Like