Tipuri de incalzire radianta

Tipuri de incalzire radianta

0 Shares
0
0
0

Tipuri de incalzire radianta
Sistemele de incalzitoare radiante alimenteaza caldura direct pe podea sau panouri in perete sau in tavanul casei. Sistemele depind in mare masura de transferul de caldura radiant – furnizarea de caldura direct de la suprafata fierbinte catre oamenii si obiectele din camera prin radiatii infrarosii.

Radiatia incalzita este efectul pe care il simti cand simtiti caldura unui element stovetop fierbinte din intreaga camera. Atunci cand incalzirea radianta este amplasata pe podea, se numeste adesea incalzirea prin pardoseala radianta sau incalzirea prin pardoseala pur si simplu.

Radiatia are o serie de avantaje. Este mai eficient decat incalzirea prin panouri si, de regula, mai eficienta decat incalzirea cu aer fortat deoarece elimina pierderile datorate canalului. Persoanele cu alergii prefera adesea caldura radianta deoarece nu distribuie alergeni cum ar fi sistemele de aer fortat.

Sistemele hidrologice (pe baza de lichide) utilizeaza putin energie electrica, un beneficiu pentru casele de pe reteaua electrica sau in zone cu preturi ridicate la electricitate. Sistemele hidraulice pot utiliza o mare varietate de surse de energie pentru incalzirea lichidului, incluzand cazane standard pe gaz sau pe baza de ulei, cazane pe lemne, incalzitoare solare de apa sau o combinatie a acestor surse.

PANOURI RADIANTE

Panourile acestor incalzitoare radiante montate pe perete si pe plafon sunt, de obicei, fabricate din aluminiu si pot fi incalzite fie cu electricitate, fie cu tuburi care transporta apa calda, desi acestea din urma creeaza preocupari legate de scurgerile din sistemele montate pe perete sau pe plafon. Cele mai multe panouri radiante disponibile pentru locuinte sunt incalzite electric.

Ca orice tip de caldura electrica, panourile radiante pot fi scumpe pentru a functiona, dar ele pot oferi incalzire suplimentara in unele incaperi sau pot furniza caldura unei adapostiri la locuinta atunci cand extinderea sistemului conventional de incalzire este impracticabila.

Panourile radiante au cel mai rapid timp de raspuns al oricarei tehnologii de incalzire si – deoarece panourile pot fi controlate individual pentru fiecare camera – caracteristica de raspuns rapid poate avea ca rezultat economii de costuri si de energie in comparatie cu alte sisteme atunci cand camerele sunt ocupate rar.

La intrarea intr-o incapere, ocupantul poate creste setarea temperaturii si poate fi confortabil in cateva minute. La fel ca la orice sistem de incalzire, setati termostatul la o temperatura minima care va impiedica inghetarea tevilor.

Panourile radiante de incalzire functioneaza pe o linie de vizibilitate – veti fi mai confortabil daca sunteti aproape de panou. Unii oameni gasesc sistemele montate pe plafon neplacute, deoarece panourile isi incalzesc capul si umerii mai eficient decat restul corpului.

In ceea ce priveste incalzirea radianta, mentionam faptul ca aceasta poate incalzi interiorul si prin pardoseala, asa ca vom discuta despre acest aspect in continuare.

Tipuri de caldura cu pardoseala radianta

PODELE RADIANTE INCALZITE CU AER

Aerul nu poate tine cantitati mari de caldura, astfel incat pardoselile aerului radiant nu sunt rentabile in aplicatii rezidentiale si sunt rareori instalate. Desi pot fi combinate cu sistemele solare de incalzire a aerului, sistemele respective sufera de pe urma dezavantajului evident al producerii de caldura numai in timpul zilei, cand incarcarile de incalzire sunt, in general, mai mici.

Insuficienta incercarii de a incalzi o locuinta cu un cuptor conventional prin pomparea aerului prin etajele de noapte depaseste beneficiile utilizarii caldurii solare in timpul zilei. Desi unele sisteme de incalzire solara a aerului timpuriu au folosit roci ca mediu de pastrare a caldurii, aceasta abordare nu este recomandata (vezi  sistemele solare de incalzire a aerului ).

PARDOSELI ELECTRICE RADIANTE

Podelele radiante electrice constau, in general, din cabluri electrice instalate in podea. Sunt disponibile, de asemenea, sisteme care contin matrite din material plastic conductiv din plastic, montate pe sub pardoseala sub o acoperire de pardoseala, cum ar fi tigla.

Datorita costului relativ ridicat al energiei electrice, pardoselile electrice radiante sunt de obicei rentabile doar daca includ o masa termica semnificativa, cum ar fi o podea groasa de beton, iar compania dvs. de utilitati electrice ofera rate de utilizare in timp util. Timpurile de utilizare va permit sa “incarcati” podeaua de beton cu caldura in timpul orelor in afara orelor de varf (aproximativ intre orele 9:00 si 6:00).

Daca masa termica a podelei este suficient de mare, caldura stocata in ea va mentine casa confortabila timp de opt pana la zece ore fara alte intrari electrice, mai ales cand temperaturile in timpul zilei sunt mult mai calde decat temperaturile din timpul noptii. Acest lucru economiseste un numar considerabil de dolari de energie in comparatie cu incalzirea la ratele electrice de varf in timpul zilei.

Podelele radiante electrice pot avea, de asemenea, sens pentru adaugarea de acasa daca ar fi impractic sa se extinda sistemul de incalzire in noul spatiu. Cu toate acestea, proprietarii de case ar trebui sa examineze alte optiuni, cum ar fi  pompele de caldura mini-split , care functioneaza mai eficient si au avantajul suplimentar de a asigura racirea.

PODELE RADIANTE RADICULARE

Sistemele hidraulice (lichide) sunt cele mai populare si eficiente din punct de vedere al costurilor sisteme de incalzire radiante pentru climatul dominat de incalzire. Sistemele hidraulice de podele radiante pompeaza apa incalzita de la un cazan prin tubulatura asezata intr-un model sub podea. In unele sisteme, controlul fluxului de apa fierbinte prin fiecare bucla de tuburi prin utilizarea supapelor de zonare sau a pompelor si termostatelor regleaza temperaturile camerei. Costul instalarii unei podele radiante hidraulice variaza in functie de locatie si depinde de marimea casei, de tipul instalatiei, de acoperirea podelei, de distanta amplasamentului si de costul fortei de munca.

0 Shares
You May Also Like