Tipuri de masini agricole: Clasificarea in functie de functie, cuplare si actionare

Tipuri de masini agricole: Clasificarea in functie de functie, cuplare si actionare

0 Shares
0
0
0

Exista multe tipuri de masini agricole. In acest articol, pentru a le facilita intelegerea, le vom clasifica in functie de mobilitatea lor, in functie de modul in care sunt cuplate la tractor, in functie de actionarea lor si, de asemenea, in conformitate cu standardele ISO si UNE, care au stabilit o clasificare in functie de functia pe care o indeplinesc. Cauta aici piese pentru utilaje Agronord.ro.

Utilizarea masinilor agricole, cum ar fi agricultura, a evoluat foarte rapid in ultimul secol. Secolul al XX-lea a inceput cu o mare schimbare in agricultura: mecanizarea si introducerea de noi tipuri de masini agricole.

Asa cum s-a intamplat atunci, secolul XXI a inceput, de asemenea, cu mari schimbari: introducerea electronicii si a automatismelor in tractoare si masini agricole a insemnat schimbari importante.

Cu toate aceste progrese, tot mai multe tipuri de masini agricole sunt disponibile pe piata. In fiecare an, marcile de masini agricole ofera noi caracteristici si tehnologii in masinile lor agricole.

Targul International de Masini Agricole (FIMA) este unul dintre punctele de referinta in care fermierii contacteaza casele comerciale si pot afla despre noutatile si tipurile de masini agricole disponibile.

Astazi vom incerca sa clasificam in linii mari cele mai utilizate masini din domeniu, inclusiv tipurile de masini agricole din diferite clasificari. Am vazut deja intr-un alt post tipurile de tractoare, astazi vom vedea restul masinilor cele mai utilizate in agricultura.

Tipuri de masini agricole in functie demobilitatea acestora

Masinile agricole pot fi clasificate in functie de mobilitatea lor in fixe sau stationare si mobile.

  • Fixe sau stationare: sunt cele care nu se misca, cum ar fi sortatoarele de fructe care se afla in plantele fructifere si vegetale
  • Mobile: masinile mobile sunt cele care se misca singure sau prin actiunea altor masini.

In cadrul masinilor mobile, putem stabili doua tipuri: autopropulsate si cuplate la tractor.

  • Autopropulsate: se misca singure, nu trebuie sa fie cuplate la tractor. Sunt masini care au propriul motor si sistem de transmisie a puterii la roti. Cel mai important dintre toate este tractorul, care este, de asemenea, cea mai importanta masina agricola, dar exista si altele, cum ar fi culegatorii de cereale, culegatorii sau culegatorii de sfecla.
  • Cuplat la tractor: nu se misca de la sine, au nevoie de o masina de tractiune, care este intotdeauna sau aproape intotdeauna tractorul. Masinile agricole care sunt atasate tractorului se numesc unelte sau unelte si exista multe tipuri diferite.

Tipuri de masini in functie de cuplarea lor la tractor

Uneltele sau uneltele care sunt conectate la tractor pot fi clasificate in functie de modul in care sunt cuplate si in functie de cine sustine greutatea dispozitivului.

Uneori, greutatea acestor masini este sustinuta de tractor (unelte suspendate), alteori este distribuita intre tractor si rotile de sustinere ale dispozitivului (semi-suspendat), iar alteori toata greutatea este suportata de dispozitiv cu rotile sale (unelte remorcate).

Astfel, putem clasifica instrumentele in trei grupe: suspendate, semi-suspendate si trase sau remorcate.

Cum se facea agricultura in trecut

In urma cu aproximativ 12.000 de ani, agricultura a declansat o astfel de schimbare in societate si in modul in care traiau oamenii, incat dezvoltarea sa a fost numita „Revolutia Neolitica”. Stilurile de viata traditionale ale vanatorilor-culegatori, urmate de oameni inca de la evolutia lor, au fost indepartate in favoarea asezarilor permanente si a unei aprovizionari sigure cu alimente.

Din agricultura au crescut orase si civilizatii si pentru ca culturileiar animalele puteau fi crescute acum pentru a satisface cererea, populatia globala a crescut vertiginos – de la aproximativ cinci milioane de oameni in urma cu 10.000 de ani, la peste sapte miliarde in prezent.

Nu a existat un singur factor sau o combinatie de factori care sa-i determine pe oameni sa se apuce de agricultura in diferite parti ale lumii. In Orientul Apropiat, de exemplu, se crede ca schimbarile climatice de la sfarsitul ultimei ere glaciare au adus conditii sezoniere care au favorizat plante anuale precum cerealele salbatice.

In alta parte, cum ar fi in Asia de Est, presiunea crescuta asupra resurselor alimentare naturale ar fi putut forta oamenii sa gaseasca solutii locale. Dar oricare ar fi motivele originilor sale independente, agricultura a semanat semintele epocii moderne.

Progenitorii salbatici ai culturilor, inclusiv graul, orzul si mazarea, sunt urmariti in regiunea Orientului Apropiat. Cerealele au fost cultivate in Siria cu 9.000 de ani in urma, in timp ce smochinele erau cultivate chiar mai devreme; Fructele preistorice fara seminte descoperite in Valea Iordanului sugereaza ca smochinii au fost plantati acum aproximativ 11.300 de ani.

Desi trecerea de la culesul salbatic a fost treptata, trecerea de la un mod de viata nomad la un mod de viata stabilit este marcata de aparitia neoliticului timpuriu. Existau sate cu locuinte dotate cu pietre de macinat pentru prelucrarea cerealelor. De atunci lucrurile au evoluat foarte mult si agricultura a devenit in cele din urma industrializata.

0 Shares
You May Also Like