Acest atribut neschimbat al lumii, si mai ales al bucatariei italiene, este renumit pentru gustul sau delicios, aroma bogata de fructe si versatilitatea delicioasa. Doar cateva picaturi de sos balsamic vor da noi arome mancarurilor familiare, le vor schimba si nu il vor lasa indiferent nici pe cel mai pretentios gurmand.
Acest otet balsamic are o textura groasa si lipicioasa, care aminteste de un amestec de gudron si caramel. Are o culoare maro inchis si un gust dulce si acru, cu note de struguri si lemn. Bogat in semitonuri si nuante aromate, acest otet balsamic deModena IGP Bellei Invecchiato este o perla a bucatariei mediteraneene si a fost recunoscut in mod meritat de UNESCO ca Patrimoniu Mondial al Umanitatii.
Se poate vorbi mult timp despre beneficiile balsamice. Sosul este bogat in vitaminele A, C si B, precum si oligoelemente: calciu, fier, fosfor si potasiu. Utilizarea moderata a sosului va ajuta la prevenirea dezvoltarii bolilor de inima si a cancerului, va stimula digestia si va stabiliza creierul si sistemul nervos.
Chiar si in cosmetologie, otetul balsamic este utilizat in tehnologiile anticelulitice si anti-imbatranire. Exista un motiv pentru care otetul este numit „balsamic”, acest termen inseamna vindecare.
Istoria otetului balsamic este strans legata de curtile regale si nobilimea palatului.
Pentru prima data, Henric al II-lea a primit un cadou mic cu un condiment lichid necunoscut ca dar de la marchizul Bonifaciu in 1046. Borgia a folosit otetul balsamic ca medicament in 1503 si l-a folosit cu succes in timpul ciumei datorita proprietatilor sale antibacteriene si antiinflamatoare. Si Giacomo Casanova a deschis un nou aspect al acestui produs unic. El a folosit otetul balsamic ca afrodiziac natural.
Recipientele cu continut rafinat vorbeau despre bogatia familiei, actionau ca o zestre excelenta sau erau mostenite cu grija. Doar cateva familii detineau secretul productiei balsamice si fiecare avea o reteta unica.
Unde se poate adauga otetul balsamic?
Retetele mediteraneene pentru muraturi, sosuri, maioneza si sosuri de salata sunt practic de neconceput fara acest condiment. Sosurile de desert sunt, de asemenea, preparate pe baza de sos balsamic, de exemplu pentru salate de fructe proaspete, capsuni sau inghetata.
Desigur, sosurile difera in compozitie si ingrediente. De exemplu, un sos cu chili fierbinte este potrivit pentru carnea gatita pe foc deschis, un sos cu usturoi este mai bun pentru peste sau carne alba gatita si pentru legume la gratar, bruschette sau pizza, o combinatie de sos cu ierburi: rozmarin sau busuioc.
Separat, trebuie spuse cateva cuvinte despre inca un sos pe baza de otet balsamic – despre sosul Saba. Sosul se face gatind incet mustul de struguri. Gustul unic al sosului Saba va fi apreciat de oricine il gusta macar o data. Si utilizarea sosului este atat de versatila incat ar trebui sa-si gaseasca locul cu siguranta in bucataria ta. Sosul este potrivit pentru preparate din carne, branza, fructe, deserturi si chiar bauturi. Chiar si apa se transforma intr-un minunat smoothie racoritor imediat ce ii adaugi o lingura de sos.
Acest sos este versatil si se potriveste cu aproape orice fel de mancare. Carnea prajita va deveni mai rafinata, branzeturile vor straluci cu arome noi, iar omleta va fi rafinata. Cateva picaturi nu vor deranja supa de legume sau ciuperci, iar salatele vor capata o aroma mai stralucitoare si mai expresiva. Chiar si mancarurile absolut simple si cu un singur ingredient vor deveni mai eficiente odata cu adaugarea unui condiment atat de rafinat.