Touchscreen-urile sau interfata om-masina

0 Shares
0
0
0

Touchscreen-urile sau interfata om-masinaCei care suntem pasionati de gadgeturi cunoastem foarte bine cat de important este un touchscreen pentru telefon. Un astfel de touchscreen telefon poate fi achizitionat de pe Magazingsm.ro, unul dintre cele mai bune magazine gsm online.

Putem sa-i spunem un efort al mintii umane sau un miracol al inimii umane. Oricum i-am spune, cam asta se intampla cu tehnologia in ultima vreme. Traim intr-o era in care aproape tot ce poate fi gandit, poate fi pus si in aplicare.

Si totul este extrem de rezonabil. Nu trebuie decat sa miscam mana sau sa trecem degetele peste anumite lucruri si acestea functioneaza. Da, vorbim despre tehnologia interactiva bazata pe gesturi.

Ce este tehnologia touchscreen?

Tehnologia touchscreen reprezinta tehnologia bazata pe manipularea directa prin gesturi. Manipularea directa este abilitatea de a manipula lumea digitala din interiorul unui ecran fara utilizarea comenzilor command-line.

Un dispozitiv care utilizeaza tehnologia tactila este numit touchscreen. Un touchscreen este un afisaj vizual electronic capabil sa „detecteze” si sa „localizeze” eficient o atingere pe suprafata lui. Este sensibil la atingerea degetului uman, mainii, unghiei si a obiectelor pasive precum stylus-ul. Utilizatorii pot, pur si simplu, muta lucruri de pe ecran, le pot derula, le pot face mai mari s.a.m.d.

Apelul la istorie

Primul touchscreen a fost dezvoltat de catre E. A. Johnson la Royal Radar Establishment, Malvern,  in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, la sfarsitul anilor 1960. Evident, primul ecran tactil a fost unul de tip capacitiv, unul dintre acele tipuri utilizate pe scara larga pentru smartphone-uri in zilele noastre. In 1971, o „piatra de hotar” pentru tehnologia touchscreen a fost realizata de catre docotorul Sam Hurst, instructor la Universitatea Fundatiei de Cercetare din Kentucky. Este vorba despre un senzor de atingere pe nume „Elograph”.

Mai tarziu, in 1974, Hurst, in asociere cu compania sa, Elographics, a venit cu primul touchscreen real, care oferea o suprafata transparenta. In 1977, Elographics a dezvoltat si patentat o tehnologie de touchscreen rezistiv, una dintre cele mai populare tehnologii utilizate astazi.

De atunci, display-urile touchscreen sunt utilizate pe scara larga la computere, masini cu interfata interactiva pentru utilizator, console pentru jocuri, PDA-uri, smartphone-uri, tablete etc.

Tipuri de tehnologie touchscreen

Un touchscreen reprezinta un dispozitiv de detectare cu doua dimensiuni, alcatuit din doua foi de material separate prin distantiere. Exista nu mai putin de patru tehnologii touchscreen: rezistiv, capacitiv, suprafata acustica si infrarosu.

Vom zabovi, putin, aspura primei tehnologii. Touchscreen-urile rezistive constau intr-un strat superior flexibil, din polietilena si un strat inferior rigid realizat din sticla. Ambele straturi sunt acoperite cu un compus conductor numit ITO (Indium Tin Oxide) si apoi spatiat cu niste materiale numite „distantatoare”. Atunci cand monitorul este operational, un curent electric curge intre cele doua straturi.

Atunci cand se face o atingere, ecranul flexibil este apasat in jos si atinge stratul inferior. O schimbare in curentul electric este, prin urmare, detectata, iar coordonatele punctului de contact sunt calculate de catre operator si transformate in semnale care pot fi citite de catre sistemul de operare, astfel incat acesta sa actioneze in consecinta.

0 Shares
You May Also Like