Traditii de nunta romanesti

Traditii de nunta romanesti

0 Shares
0
0
0

Traditii de nunta romanesti
Fara doar si poate, cel mai important eveniment din viata unui cuplu este nunta, insa pana la nunta viitorii miri trebuie sa puna la punct anumite detalii. In primul rand este important sa gaseasca un maestru de ceremonii. Apoi, trebuie sa caute un fotograf nunta, iar accesand https://www.cotearazvan.ro, vor putea lua legatura cu Cotea Razvan, unul dintre cei mai cunoscuti fotografi din tara. Este important ca apoi mirii sa gaseasca o orchestra sau un dj, pentru ca trebuie sa aiba cea mai buna muzica la nunta. Totodata, trebuie aleasa sala unde va avea loc petrecerea de nunta.

In Romania, majoritatea cuplurilor se casatoresc sambata sau duminica. De obicei, semneaza actele legale la primarie joi sau vineri inainte de nunta, dar ceremonia religioasa (urmata de o petrecere mare) este considerata adevarata nunta.

Pe langa domnisoarele de onoare si cel mai bun barbat, care trebuie sa fie necasatorit, mireasa si mirele trebuie sa aleaga si nasii (nasi) – un cuplu casatorit (prieteni, veri sau alte rude) care vor avea rolul de parinti spirituali, iar acestia pot fi de-asemenea considerati si consilieri ai cuplului nou casatorit. Langa mire si mireasa, ei joaca cel mai important rol intr-o nunta romaneasca: participa la ceremonia religioasa si, la petrecere, stau cu mireasa si mirele la o masa separata.

Nasii trebuie sa fi fost casatoriti in biserica pentru a fi acceptati ca atare. In comunitatile mici, ei erau fiul sau fiica nasilor care au crestinat fie mireasa, fie mirele, dar acum exista deja prieteni casatoriti ai cuplului, sau veri.

Nasii au mai multe roluri traditionale in timpul logodnei si la ceremonia de nunta, inainte si dupa aceea: nasii ajung mai intai la casa miresei, nasa o ajuta sa se imbrace (impreuna cu domnisoarele de onoare) si ea pune voalul pe capul miresei.

Dupa aceea, chiar inainte de a o parasi la biserica, nasa si mama miresei trebuie sa rupa impreuna un tort traditional de mireasa peste capul miresei, iar toate bucatile sunt oferite oaspetilor necasatoriti sa manance, sa se casatoreasca fericiti.

Este interzis ca doua mirese sa se vada in zilele lor de nunta, deoarece inseamna ghinion si divort. De aceea, cineva va fi intotdeauna in fata suitei si se va asigura ca nu va intalni o alta nunta.

Cand petrecerea de nunta ajunge la biserica, in apropiere de intrare este plasata o galeata plina cu apa, unde toti oaspetii trebuie sa puna bani (monede si mici note de plastic), dupa care intra cu totii in biserica.

In biserica, preotul va efectua cununia de nunta (de obicei o ora): va canta rugaciuni si va citi din Biblie. In timpul ceremoniei religioase, nasa sta langa partea miresei, tinand o lumanare inalta (70-130 cm inaltime si decorata cu flori) cu ajutorul domnisoarei de onoare, iar nasul sta langa partea mirelui, ajutat de cel mai bun om cu o alta lumanare identica. Cand preotul pune inelele pe degetele cuplului, este ajutat si de nas, respectiv nas.

De asemenea, este traditional ca mirele si mirele sa fie prezentati cu coroane ceremoniale in timpul ceremoniei de nunta, care sunt asociate cu binecuvantarile speciale facute cuplului si le stabileste drept „rege si regina” a familiei lor recent create. Iar in partea finala a nuntii, preotul ia nasul cu mana (cu lumanarea), urmat de mire, mireasa, nasa cu cealalta lumanare pentru dansul traditional al nuntii din jurul Sfintei Mese.

Cand se va incheia ceremonia, mireasa si mirele vor fi primii care vor iesi din biserica. Iti amintesti galeata plina cu apa si bani? Ei bine, acum, cand sotii parasesc biserica, vor impinge galeata impreuna cu picioarele pentru a varsa apa. Apa din galeata trebuie sa spele toate problemele viitoare. Exista o veche zicala romaneasca: „Toate lucrurile rele pot fi spalate si toate lucrurile bune se pot uni”! Monedele sunt colectate de copiii mici prezenti la ceremonie.

Dupa ceremonia de nunta, tanarul cuplu si oaspetii lor merg la un restaurant pentru a avea o petrecere care dureaza de obicei pana in zori. In timpul petrecerii exista si anumite traditii care trebuie pastrate: primul dans al noilor sotii, mireasa aruncand buchetul … Dar probabil cea mai cunoscuta traditie pentru petrecerea nuntii este furatul miresei: candva in timpul petrecerii mireasa este „furata” de unii prieteni (de obicei domnisoarele de onoare sau verii) si dusa la un punct de reper important (primaria, pub-ul local pentru cateva fotografii, un club de striptease).

Apoi, mirele impreuna cu nasul trebuie sa plateasca o rascumparare – orice le vor cere „rapitorii”: cateva sticle de alcool, sa cante un cantec de dragoste pentru mireasa, sa danseze impreuna cu nasul, sa promita ca va spala vasele timp de o luna dupa nunta, etc. Ei spun ca daca mireasa este rapita inainte de miezul noptii, mirele plateste, daca dupa aceea, nasul. Dupa ce mireasa este rascumparata, petrecerea continua.

Spre final, se serveste tortul miresei, dupa care invitatii incep sa mearga in fata nasilor cu plicul in care au cinstea (darul lor pentru miri), iar mirii ii recompenseaza cu marturii (prajitura si vin sau tuica, sau diferite alte marturii).

0 Shares
You May Also Like