Alegerea culorii potrivite pentru becul tau cu LED

0 Shares
0
0
0

Alegerea culorii potrivite pentru becul tau cu LEDPana acum te bazai pe becurile normale incandescente, ce iti dadeau o lumina calda, galbuie. Dar, led-urile vin intr-o paleta foarte larga de culori si puteri de iluminare. Cauti becuri economice? Cele mai eficiente sunt pe Lanterne.ro!

Asa cum am putut observa inca de la aparitia lor, becurile cu LED sunt capabile sa produca o paleta foarte larga de culori, de la violet la rosu, pana la un spectru de alb si galben.

Pentru acasa totusi, probabil ca vei cauta ceva similar ca si luminozitate si tenta de culoare, cu vechiul tau bec incandescent. Culorile populare ce sunt disponibile pentru led-uri sunt “warm white” sau “soft white” si “bright white”.

Warm white (albul cald) si cel soft produc o tenta galbuie a culorii, aproape de cea a becurilor incandescente, in timp ce becurile cu led brigth white, produc o lumina mult mai alba, apropiata de lumina naturala a zilei si similara cu ceea ce poti vedea in magazinele de retail.

Culoarea luminii (temperatura culorii) se masoara in kelvini. Cu cat numarul de kelvini este mai mic, cu atat mai calda (cu tenta galbuie) va fi lumina produsa.

Becul tau incandescent cu care erai obisnuit, emite o lumina de 2700 pana la 3500 kelvini. Daca erai obisnuit cu aceasta culoare, te poti uita dupa acelasi numar de kelvini si la un bec led, atunci cand il cumperi.

Pretul unui Led este inca ceva mai mare decat al unui bec normal, incandescent.

Becurile cu led sunt ca masinile hibrid: mai ieftin de operat, dar ceva mai scumpe de cumparat. Atunci cand te decizi sa iti schimbi toate becurile din casa cu unele LED, nu te astepta sa faci o gramada de economii (la banii cheltuiti). Led-urile s-au ieftinit in ultimul timp dar chiar si asa, sunt inca destul de scumpe in comparatie cu celelalte becuri.

Adevarata economie insa, o vei observa in timp, la factura electrica, becurile cu led consumand mult mai putin curent electric decat cele normale. Din punct de vedere al pretului, acesta a scazut intr-adevar, pana la pragul de 5$ (la anumite led-uri de la
Philips de exemplu), deci nu mai sunt chiar atat de scumpe .

Daca vei cumpara un bec cu led, acesta va fi mult mai eficient si va emite mult mai putina caldura (energia nu se va risipi transformandu-se in caldura) iar viata becului va fi una mult mai lunga (unele led-uri putand sa functioneze chiar pana la 20 de ani – teoretic).

In acelasi timp, becurile cu led pot fi si controlate printr-o telecomanda speciala pentru acest lucru sau chiar de pe smartphone-ul tau. Acest lucru era mult mai greu de realizat cu becurile normale, incandescente.

Per total, investitia intr-un bec led sau schimbarea tuturor becurilor din casa (cele normale) cu unele LED, are sens si isi va arata beneficiile in timp. Totusi, trebuie sa tii cont de faptul ca daca nu vrei sa-ti schimbi toate becurile din casa cu becuri led, nu vei observa aproape nici o diferenta in economiile la factura de electricitate.

0 Shares
You May Also Like