Cand au aparut acuarelele?

Cand au aparut acuarelele?

0 Shares
0
0
0

Cand au aparut acuarelele?
Acuarela este o metoda de vopsire folosind o combinatie de vopsele colorate si apa. Termenul de acuarela se poate referi, de asemenea, la o imagine pictata in acuarela sau la vopselele in sine.

Majoritatea acuarelelor sunt pictate pe hartie special aleasa de catre artist, dintr-un magazin de papetarie si birotica. Artistul arunca o pensula umeda in vopsea si o aplica pe hartie. Cantitatea de apa de pe pensula determina luminozitatea sau intunericul culorii.

Daca se utilizeaza mai multa apa, culoarea va fi mai luminata. Daca se utilizeaza mai putina apa, culoarea va fi mai inchisa. Acuarelele se usuca foarte repede. Deci, pensulele unui artist nu pot fi schimbate cu usurinta odata ce sunt asezate pe hartie. Din acest motiv, artistii in acuarela incearca sa lucreze cu viteza si cu o mana sigura.

Acuarele sunt la fel de potrivite pentru a realiza o schita rapida cu cateva lovituri sau o pictura detaliata, extrem de finisata. Deoarece sunt usor de ambalat si de transportat, acuarelele sunt adesea folosite pentru vopsirea in aer liber.

Materiale

Vopselele in acuarela se realizeaza amestecand pigmenti pudrati (substante colorante) cu un clei special numit guma arabica. Guma arabica tine vopseaua impreuna si o impiedica sa scuture se de pe hartie cand este uscata.

Acuarelistii folosesc de asemenea hartie speciala, care dupa cum spuneam, este aleasa special dintr-un magazin de birotica si papetarie. Aceasta hartie intr-o varietate de grosimi si texturi. Artistul alege hartia in functie de nevoile sale. De exemplu, hartia groasa si grea dureaza mai mult pana la uscare. Insa, facem precizarea ca un astfel de tip de hartie ii ofera artistului mai mult timp sa lucreze. Hartia cu greutate mai usoara, cu o suprafata neteda, este potrivita pentru lucrari cu detalii fine.

Cea mai buna hartie este facuta din carpa de in. Aceasta hartie este mai puternica si mai indelungata decat hartia din pasta de lemn. In timpul procesului de fabricatie, hartia acuarela este acoperita cu o substanta numita dimensiune. Dimensiunea este facuta din lipici sau gelatina. Cantitatea de dimensiune de pe hartie determina cantitatea de apa pe care o va absorbi hartia. Catarame de hartie sau urzeala, deoarece absoarbe apa. Acest lucru poate interfera cu activitatea artistului. O solutie este sa intindeti hartia umeda pe o placa inainte de a incepe sa pictati.

Cele mai bune pernsula sunt facute din parul unui animal asemanator cu o nevastuica. O pensula buna trebuie sa tina cantitatea potrivita de apa si sa o elibereze treptat pe masura ce pensula este aplicata pe hartie. O pensula mare este utilizata pentru a acoperi suprafete mari – de exemplu, atunci cand vopsiti toata sau o parte din hartie cu o spalare. (O spalare este o pictura de vopsea amestecata cu multa apa.) O pensula mica care ajunge la un punct fin este folosita pentru vopsirea unor mici detalii.

Istorie

Unele dintre primele exemple de pictura in acuarela sunt scenele de vanatoare pictate pe peretii pesterii de catre oamenii din epoca de piatra. Vechii egipteni au folosit de asemenea acuarele pentru a picta scene din viata de zi cu zi pe peretii mormintelor si pe papirus (o forma timpurie de hartie). Timp de secole, acuarela a fost folosita pentru a colora desene si imprimeuri liniare, la fel cum copiii de astazi coloreaza paginile dintr-o carte de colorat. In Europa, in mare parte, acuarela nu a fost apreciata ca forma de arta pana in anii 1800. Cea mai timpurie dezvoltare a acuarelei ca mijloc principal de exprimare artistica s-a produs in Orientul Indepartat, mai intai in China si mai tarziu in Japonia.

Orientul indepartat

Hartia a fost inventata in China in anul 105 d.C. Aceasta a fost cu aproximativ 1.000 de ani inventata, inainte de a fi produsa prima data in Europa. Prin urmare, artistii chinezi au creat opere de arta pe hartie mult mai devreme decat artistii din Europa.

Pentru chinezi si japonezi, caligrafia – arta scrisului frumos – si pictura erau arte strans legate. Aceleasi materiale au fost utilizate pentru ambele: pensule, cerneluri si vopsele pe baza de apa si hartie. Matasea a fost adesea folosita ca suprafata pentru vopsire si scriere.

Traditiile picturii din Orientul Indepartat sunt foarte diferite de cele ale picturii occidentale. Artisti chinezi si japonezi au incercat sa-si exprime sentimentele si sa surprinda spiritul interior al subiectului lor, mai degraba decat sa-si descrie aspectul exterior. In acest sens, ei au urmarit indeaproape regulile si metodele stabilite de artistii precedenti. O mare importanta a fost acordata controlului si manipularii pensulei.

Acuarela in vest

In Evul Mediu (476-1500), artistii din Europa au folosit acuarela pentru a decora Bibliile si cartile de rugaciune. Aceste manuscrise iluminate au reprezentat o etapa importanta in dezvoltarea picturii in Europa inainte de introducerea vopselei in ulei.

Majoritatea artistilor din perioada Renasterii (1300-1600) si barocului (1600-1750) au folosit spalari de acuarela pentru a adauga culoare desenelor lor. Un artist renascentist, Albrecht Dürer din Germania, a folosit acuarela intr-un mod diferit. Cu ajutorul periei, el a definit formele cu culoarea, mai degraba decat cu liniile.

Incepand cu anii 1500, artistii in acuarela au insotit exploratorii in expeditii in Lumea Noua. Acesti artisti au inregistrat scenele, oamenii, plantele si animalele din tarile nou descoperite. Au indeplinit un rol similar cu cel al fotografilor de stiri din zilele noastre.

Inflorirea acuarelei in Occident a inceput in Anglia in anii 1700. La acea vreme, privelistile despre orase si din mediul rural din Anglia si Europa continentala erau subiecte populare. Artistii au realizat desene in linie ale acestor vederi si le-au vopsit cu spalaturi de acuarela. Treptat, artistii au dezvoltat un stil mai indraznet. S-au bazat mai putin pe linie si mai mult pe culoare pentru a infatisa o scena.

In Statele Unite, acuarela a inceput sa se dezvolte ca forma de arta la inceputul anilor 1800. Traditia pictarii vietii de plante si animale inceputa de artistii exploratori a atins apogeul in acest moment cu opera lui John James Audubon. A realizat acuarele detaliate ale pasarilor din America.

Secolul XX. In secolul XX mediul de acuarela a ramas popular printre artistii care lucreaza intr-o mare varietate de stiluri. In prima parte a secolului, artistul elvetian Paul Klee a combinat adesea acuarela cu pixul si cerneala pentru a crea imagini cu subiecte fantastice sau imaginare.

Cam in aceeasi perioada, John Marin, un american, picta scene in aer liber. Intr-o serie de acuarele, Marin a pictat peisajul accidentat al Maine intr-un stil expresionist. Alti artisti, precum pictorul american Andrew Wyeth, si-au dezvoltat arta pe linii traditionale, producand picturi in acuarela foarte realiste. Un alt grup de artisti moderni nu a incercat sa picteze obiecte in mod realist. Acesti pictori abstracti au folosit acuarela pentru a obtine noi efecte indraznete

0 Shares
You May Also Like