Care este riscul folosirii unor mansoane vechi ?

0 Shares
0
0
0

Care este riscul folosirii unor mansoane vechi?Mansonul este singura componenta a aparatului de de muls care vine in contact direct cu mamelonul. Prin urmare, este una dintre componentele cheie în procesul de muls vaci rapid, ușor și complet.

Deși mulți oameni incearca sa prelungeasca cu cateva saptamani  sau luni functionarea acestora, acest lucru reprezinta aproape intotdeauna o decizie proasta referitor la cea mai importanta componenta a unui aparat de muls ( vezi o gama cat mai variata pe: Proagricol.ro) .

Odata cu utilizarea indelungata,forma lor, tensiunea si suprafata se modifica treptat treptat. Această deteriorare treptata poate avea efecte subtile, dar semnificative asupra caracteristicilor lor de muls. Atat suprafața interioara cat si performanța tind sa se deterioreze mai repede imediat dupa ce acestea depasesc termenul de utilizare desemnat.

Odata cu utilizarea si intinderea indelungata, mai multe caracteristici cheie legate de performanta se modifica mai ales: durata medie a timpului de mulgere creste, frecvența alunecarii acestora crește cantitatea de lapte ramasa in sferturile ugerului, atunci cand sunt indepartate cupele crește, starea de dupa a mameloanelor se agraveaza, comportamentul animalului in sine se agraveaza.

Orice efect asupra condiției mameloanelor sau orice creștere a frecventei alunecarilor  sunt deosebit de importante datorita riscului crescut de mastita. Ca o regulă generala, daca observați o imbunatatire a performanței dupa inlocuirea mansoanelor inseamna ca cele vechi au fost utilizate prea mult timp!

La reînnoirea mansoanlor, schimba-le mereu pe toate dintr-un grup, in același timp, pentru a menține caracteristicile tensiunii din timpul montarii si aceleasi caracteristici in timpul mulsului la toate cele patru cupe. Prevenirea este mai eficienta decat vindecarea – prin urmare schimba mansoanele in funcție de recomandarile producatorilor, pentru a evita riscurile utilizarii unora uzate.

Schimbati-le la intervale regulate! Mansoanele pentru mameloane sunt concepute pentru a flexa si strange mamelonul in timpul fiecarui ciclu de pulsații. Acest lucru este esențial pentru masarea mamelonului și mentinerea fluxului sagvin. Cand  sunt montate correct pe mamelonul potrivit, trebuie fortate sa se intinda cu 5-15% mai mult decat lungimea initiala.

De indata ce incep sa functioneze, mansoanele incep sa-si piarda tensiunea, absorb grasimea și țin bacteriile la distanta. Odata ce au fost folosite pentru prea multe mulgeri, deteriorarea este suficienta pentru a reduce viteza si finalizarea procesului de muls, pentru a creste riscul de deterioare mameloanelor, și de a favoriza raspandirea bacteriilor ce cauzeaza mastita.

Durata de viata efectiva a unui manson este influentata de: caracteristicile materialelor din care sunt facute, condițiile de depozitare, curatare și utilizare  si expunerea lor la soare, caldura, substanțe chimice..

Majoritatea producatorilor recomanda ca acestea sa se utilizeze pentru 2000 – 2500 mulgeri, dupa care acestea ar trebui schimbate. Unii producatori specifica, de asemenea, o perioadă de 4-6 luni ca durata de viata maxima recomandata.

Cum se calculeaza durata de viata a unui manson?

Cand  schimbati mansoanele, estimati perioada in care vor avea loc cele 2500 de mulsuri (sau la recomandarea producatorului) si marcati data la care se va face inlocuirea pe calendar.

Ghid de estimare:

Numar de zile =      2500 x nr de unitati de mulgere
dimensiunile cirezii x nr. de mulgeri pe zi

De exemplu: o cireada de 120 de vaci (dimensiunile cirezii) mulse de doua ori pe zi (nr.  De mulgeri pe zi) in cadrul unei unitati de 12 (unitatile de mulgere) va dura 125 de zile (nr de zile):

Numar de zile = 2500 x 12  =30,000
120 x 2 = 240          = 125 zile

0 Shares
You May Also Like