Arahidele au un profil nutritiv puternic. Sunt o sursa excelenta de proteine, fibre si multe minerale cheie. Arahide apar sub multe forme, inclusiv arahide in coaja coapte si sarate, arahide acoperite cu ciocolata si ca unt de arahide. Diferite tipuri au profiluri nutritive diferite si beneficii diverse pentru sanatate.
Alaturi de profilul lor nutritiv sanatos, arahidee sunt un aliment bogat in calorii, astfel incat acestea sunt cele mai sanatoase atunci cand se consuma cu moderatie. Veti descoperi mai multe detalii in randurile care urmeaza, cu privire la acestea, iar daca pana acum nu obisnuiati sa consumati arahide, cu siguranta de acum inainte, veti dori sa le consumati.
Arahidele sunt o sursa deosebit de buna de grasimi sanatoase, proteine si fibre. Acestea contin, de asemenea, o multime de potasiu, fosfor, magneziu, si vitamine B. In ciuda faptului ca sunt bogate in calorii, sunt bogate in nutrienti si sarace in carbohidrati.
Amestecul de grasimi sanatoase, proteine si fibre din alune inseamna ca acestea ofera beneficii nutritionale si fac o persoana sa se simta mai plina pentru mai mult timp. Acest lucru face ca alunele sa fie o gustare sanatoasa si plina de sanatate atunci cand oamenii le compara cu chips-uri, crackers si alte alimente simple in carbohidrati. Mai jos, discutam despre beneficiile nutrientilor cheie din alune.
- Proteine
Arahidele sunt o sursa excelenta de proteine pe baza de plante, oferind 25,8 g la 100 g de arahide sau aproximativ jumatate din nevoile zilnice de proteine ale unei persoane. Ratia zilnica recomandata (DZR) pentru proteine la adulti este:
- 46 g pentru femei.
- 56 g pentru barbati.
Proteinele sunt esentiale pentru construirea si repararea celulelor corpului. Cantitatea de proteine de care are nevoie o persoana variaza, in functie de varsta si nivelul activitatii sale.
- Grasimi sanatoase
Acizii grasi sunt o parte esentiala a fiecarei diete. Majoritatea grasimilor din alune sunt acizi grasi monoinsaturati si polinesaturati, care sunt un tip sanatos de grasimi.
Potrivit American Heart Association (AHA), consumul de grasimi monoinsaturate si grasimi polinesaturate in loc de grasimi saturate si trans poate imbunatati nivelul de colesterol din sange al unei persoane. La randul sau, scade riscul de boli de inima si accident vascular cerebral.
Exista de asemenea, o cantitate mica de grasimi saturate in alune. Grasimile saturate sunt mai putin sanatoase decat cele nesaturate sau polinesaturate.
Medicii leaga prea multa grasime saturata de bolile cardiovasculare. In consecinta, cel mai bine este sa mancati alune cu moderatie pentru a obtine beneficiile lor optime pentru sanatate.
- Fibre dietetice
Arahidele sunt o buna sursa de fibre dietetice. Contin 8,5 g la 100 g, ceea ce reprezinta aproximativ o patrime din aportul de fibre recomandat de un barbat sau o treime pentru femei.
Ghidurile dietetice actuale, recomanda adultilor sa obtina urmatoarele cantitati de fibre pe zi:
- 34 g pentru barbati.
- 28 g pentru femei.
Fibra este un nutrient sanatos pentru inima. Raportul AHA arata ca consumul de alimente bogate in fibre imbunatateste nivelul de colesterol din sange si scade riscul de boli de inima, accident vascular cerebral, obezitate si diabet de tip 2.
Ce tipuri de alune sunt cele mai sanatoase?
Alunele crude sunt cea mai sanatoasa varietate. Untul de arahide este o alegere excelenta, oferind un profil nutritional sanatos si o serie de beneficii pentru sanatate.
Oamenii pot cumpara si arahide in coaja coapte si sarate. Mancarea acestor tipuri este in regula, cu toate ca consumul de prea mult sodiu este legat de hipertensiunea arteriala si bolile de inima.
AHA recomanda o limita ideala de 1.500 mg de sodiu pe zi si nu mai mult de 2.300 mg de sodiu – echivalentul a 1 lingurita de sare – in special pentru persoanele cu tensiune arteriala ridicata.