Ce este flanelul si de ce se foloseste atat de des in moda?

0 Shares
0
0
0

Flanelul este o tesatura moale, de diferite densitati. Flanelul a fost initial fabricat din lana cardata sau fire din piele, dar acum este adesea confectionat din lana, bumbac sau fibra sintetica. Flanelul special este fabricat din fibre de pin scotiene. Exista si rochii de seara lungi foarte interesante din flanel.

Flanelul poate fi periat pentru a crea o moliciune suplimentara sau pentru a ramane intact. Periajul este un proces mecanic in care o perie metalica fina rupe tesatura pentru a ridica fibrele fine din firele rasucite, pentru a forma un material pufos. De obicei, flanelul este pufos pe o parte sau pe ambele parti. Daca flanelul nu este infundat, acesta isi obtine moliciunea prin firul rasucite in forma de tesatura.

Flanelul este folosit in mod obisnuit pentru a face imbracaminte de tartan, paturi, cearceafuri de pat si articole de imbracaminte pentru adormit. Termenul “camasa de flanel” este folosit adesea in mod incorect pentru a insemna orice camasa cu model carouri sau tartan.

Originea cuvantului este incerta, dar a fost sugerata originea galeza, deoarece o tesatura asemanatoare cu cea a flanelului poate fi gasita inapoi in Tara Galilor, unde era cunoscuta inca din secolul al XVI-lea. Termenul francez a fost folosit la sfarsitul secolului al XVII-lea, iar flanelul german a fost folosit la inceputul secolului al XVIII-lea.

Flanelul a fost facut din secolul al XVII-lea, inlocuindu-se treptat campiile mai vechi din Welsh, unele dintre ele finisate sub forma de “bumbac” sau frize, produs textil local. In secolul al XIX-lea, flanelul a fost fabricat in special in orase precum Newtown, Montgomeryshire, Hay on Wye, Llanidloes.

Extinderea productiei sale este strans legata de raspandirea morilor de cardare, care au pregatit lana pentru filare, acesta fiind primul aspect al productiei de panza de lana care urmeaza sa fie mecanizata. Marketingul acestor haine de lana din Wales a fost in mare masura controlat de compania Drapers din Shrewsbury.

La un moment dat flanele de tip Welsh, Yorkshire, Lancashire si irlandezi au avut un caracter usor datorita gradului de lana brut utilizat in mai multe localitati, unele fiind mai moi si mai fine decat altele. In zilele noastre, culoarea flanelului este determinata de coloranti, initial acest lucru fiind obtinut prin amestecarea vatelor alb, albastru, maro si negru in proportii diferite. Culorile mai usoare au fost obtinute prin inalbirea cu dioxid de sulf.

Initial a fost facut din lana fina, scurta, dar pana in secolul XX amestecuri de matase si bumbac au devenit comune. In acest moment pantalonii de flanel au devenit populari in sport, in special cricket, in care a fost folosit in mod extensiv pana la sfarsitul anilor 1970.

Folosirea camasilor de flanela a fost la varf in anii ’90, cu trupe de grunge populare precum Nirvana si Pearl Jam, care le foloseau ca fiind una dintre marcile comerciale ale aspectului lor ciudat. Cu toate acestea, putinele camasi de cama, produse in masa, disponibile la vremea respectiva, erau de fapt facute din flanel. Asocierea dintre flanel si carouri a condus la utilizarea incorecta a flanelului ca sinonim pentru carouri.

0 Shares
You May Also Like