Ce sunt pietrele semipretioase?

Ce sunt pietrele semipretioase?

0 Shares
0
0
0
Ce sunt pietrele semipretioase?

Orice piatra pretioasa care nu este un diamant, rubin, smarald sau safir este o piatra semi-pretioasa. Doar pentru ca o piatra nu este numita pretioasa, ci semipretioasa, nu inseamna ca nu are valoare, sau ca trebuie sa fie mult mai ieftina in comparatie cu o piatra pretioasa.

Pietrele semipretioase sunt de obicei mai abundente (dar exista cateva exceptii).

Valoarea acordata pietrelor semipretioase pe care le puteti gasi si pe https://www.e-crystals.com, depinde in mare masura de culoare, disponibilitate si de calitate. Deoarece aceste pietre pretioase au de obicei mai multe surse, ele sunt o alegere buna pentru pietre mai mari. In plus, puteti opta pentru diferite pietre, in diferite culori pentru a va crea o colectie impresionanta de bijuterii.

Unele pietrele pretioase semi-pretioase nu sunt deloc pietre, ci sunt confectionate din material organic precum chihlimbarul, coralul si perla. Acest ghid va dezvalui detalii despre unele dintre cele mai populare pietre semipretioase. Este foarte important sa cititi pana la final, mai ales in cazul in care intentionati sa va cumparati bijuterii prevazute cu asemenea pietre.

Granat

Garnetul vine intr-un curcubeu de culori, albastru fiind singura exceptie. Culoarea principala a pietrelor este un maro rosiatic, iar soiul rosu numit Pyrope este cel mai cunoscut granat. Granatul nu este o piatra pretioasa specifica. Mai degraba, este un grup de minerale comune de silicati care au structuri si componente similare.

Principalele tipuri de granate sunt Almandine, Andradite, Carbuncle, Grossular, Hessonite, Pyrope, Rodolite, Spessartine, Topazolite si Uvarovite.

Pietrele pretioase din granat au fost o alegere populara pentru bijuterii de mai bine de 1.000 de ani, deoarece granatul este destul de usor de taiat, foarte stralucitor si durabil.

Se zvoneste ca Garnetul creste increderea, curajul, energia si securitatea. Pietrele pretioase au un indice de refractie ridicat, ceea ce inseamna ca este foarte stralucitor. Vechii egipteni, greci si romani au considerat granatul ca fiind o piatra pretioasa de protectie care sa lumineze noaptea si sa-i protejeze pe purtatori de rau.

Calatorii poarta granat pentru a se proteja impotriva accidentelor. Pietrele pretioase simbolizeaza credinta, adevarul, compasiunea si fidelitatea.

Peridot

Peridotul este una dintre putinele pietre pretioase care are o singura culoare, mai exact verde. Fierul face ca pietrele pretioase sa fie de culoare verde, desi culoarea peridotului variaza de la galben-verde la verde-maslin, si pana la verde-maroniu.

Cea mai apreciata culoare este un verde intens, fara tonuri de maslin. Nuantele inchise de verde sunt mai scumpe decat nuantele mai deschise. Peridotul este format din Olivina minerala. Olivina este abundenta, dar peridotul calitativ al pietrelor pretioase este rar.

Romanii antici au poreclit peridotul drept „smaraldul serii” dupa stralucirea sa colorata in lumina lumanarilor. Ei credeau ca bijuteriile peridotului pot vindeca depresia, sau ca ii pot proteja de vraji si de rau si pot oferi un somn odihnitor. Peridotul a fost folosit ca un remediu antic pentru tratarea problemelor digestive, cardiace, pulmonare si oculare.

Bolnavii de astm ar fi macinat pietrele pretioase si ar fi inghiti pulberea, iar persoanele cu febra le-ar fi tine sub limba pentru a-si diminua setea. Se spune, de asemenea, ca Peridotul incetineste imbatranirea, asigura un somn odihnitor si ofera proprietarului sau rabdare, incredere si influenta.

Ametist

Ametistul este cea mai recunoscuta si pretioasa piatra pretioasa din familia cuartului. Ametistul este incolor in forma sa cea mai pura si vine intr-o gama de tonuri, de la violet la rosu-violet pal. Cele mai valoroase pietre poseda tonuri profunde, tulbure, uniforme. Foarte rare sunt taieturile mari de ametist intunecat.

Desi greutatea pietrelor pretioase si refractia usoara sunt similare cu ale altor quartzuri, structura neobisnuita a ametistului provoaca o culoare neuniforma a pietrei. Zonele de culoare deschisa si inchisa se numesc banding si sunt comune.

Legenda acestei pietre s-a nascut din mitologia greaca. Incepe cu o fata frumoasa, pe nume Ametist, care s-a imbatat cu vin. Dionysos, zeul vinului si al cantecului, s-a suparat si a incercat sa o ucida pe tanara fecioara. Artemis, zeita virginitatii, a intervenit si a transformat-o pe fata in cuart. Dionisos a vazut ce s-a intamplat si s-a pocait turnand vin peste piatra. De aici piatra isi are culoarea conforma legendei.

Grecii si romanii antici credeau ca aceasta piatra protejeaza impotriva betiei, asa ca termenul ametist provine de la cuvantul grecesc „amethystos”, care inseamna „nu este in stare de ebrietate”. Acestia ar fi amestecat conform legendelor, pietrele pretioase cu vinul si ar fi baut, crezand ca piatra le va permite sa bea alcool fara sa se imbete.

Multe culturi credeau ca un ametist avea puterea de a-i oferi proprietarului sau protectie, puterea de a apara culturile si ca ii va aduce noroc in vanatoare si lupta.

Acestea sunt doar cateva exemple de pietre semipretioase care sunt folosite in fabricarea bijuteriilor. Dupa cum se poate vedea, ele au existat inca din cele mai vechi timpuri, iar despre unele pietre, exista diferite legende.

0 Shares
You May Also Like