Ce sunt panourile fotovoltaice?

Ce sunt panourile fotovoltaice?

0 Shares
0
0
0

Ce sunt panourile fotovoltaice?
Exista doua tipuri principale de tehnologie a energiei solare: fotovoltaica (fotovoltaica) si solara termica. Panoul solar PV este panoul pe care il vedeti pe acoperisuri atat la case cat si intreprinderi.

Aceste panouri fotovoltaice produc direct energie electrica din energie solara. Tehnologiile solare termice utilizeaza energia soarelui pentru a genera caldura, iar energia electrica este generata de aceasta.

In cazul in care va intrebati care este motivul pentru care atat oamenii au optat pentru panouri fotovoltaice pentru locuintele lor, cat si intreprinderile folosesc aceste panouri, ei bine, ele sunt utilizate pentru ca energia solara este gratuitam iar aceasta poate fi stocata si transformata in energie electrica prin panouri fotovoltaice, sau in energie termica prin panouri solare termice.

Cum functioneaza

Fotovoltaica solara este o tehnologie eleganta care produce energie electrica de la lumina soarelui fara parti mobile. Intr-o celula fotovoltaica, lumina solara detaseaza electronii de atomii lor de siliciu gazda. Pachetele minuscule de energie usoara numite fotoni sunt captati de electroni si transmit suficienta energie pentru a elibera electronul de atomul gazda.

In apropierea suprafetei superioare a celulei se afla o „membrana unidirectionala” numita jonctiune pn. Pn-jonctiunea este formata prin difuzarea unor cantitati minuscule de fosfor la o adancime de aproximativ un micrometru intr-o placa subtire de siliciu.

Cand un electron liber traverseaza jonctiunea pn nu se poate intoarce cu usurinta, determinand o tensiune negativa sa apara pe suprafata orientata spre soare (si o tensiune pozitiva pe suprafata din spate). Suprafetele din fata si cele din spate pot fi conectate impreuna printr-un circuit extern pentru a extrage curentul, tensiunea si puterea din celula solara.

Celulele solare sunt ambalate in spatele sticlei pentru a forma module fotovoltaice, care au o durata de viata tipica de 20 pana la 40 de ani. In multe circumstante, modulele fotovoltaice montate pe acoperisurile cladirii pot produce la fel de multa energie electrica cat consuma cladirea.

Un modul tipic va genera aproximativ 200 de kilowati – ora (AC) pe metru patrat pe an, astfel incat de o zona de colector de 25-50 metri patrati, este nevoie la o casa in mod rezonabil. O astfel de casa exporta mai multa energie electrica in retea in timpul zilei decat importa noaptea.

Pentru a compensa emisiile anuale de gaze cu efect de sera ale unei masini eficiente cu combustibil care emite 0,2 kg de dioxid de carbon pe km si care conduce 10 000 km pe an, este necesara o cantitate suplimentara de 10 m2.

O piata in schimbare

Piata solara mondiala este dominata de fotovoltaica, iar cea mai mare parte a pietei fotovoltaice din lume este deservita de celule solare cristaline de siliciu. Pana in prezent, PV a gasit o utilizare pe scara larga pe pietele de nisa, cum ar fi electronice de consum, surse de alimentare de la distanta si sateliti.

In ultimii ani au avut loc scaderi dramatice ale costurilor fotovoltaicei solare, iar industria sa extins enorm. Preturile panoului sunt acum, mult mai atractive decat in trecut. Energia solara fotovoltaica este acum mai putin costisitoare decat electricitatea interna si comerciala cu amanuntul din retea. Se apropie de cost-competitivitate cu energie electrica conventionala in multe locuri.

Se poate astepta cu incredere ca costurile sistemelor fotovoltaice vor continua sa scada timp de zeci de ani. Vanzarile actuale la nivel mondial de module fotovoltaice sunt de 30-40 de gigawati pe an.

Probleme in industrie

In ultimii ani, capacitatea de productie fotovoltaica a crescut cu mult inaintea cererii, ceea ce a dus la un razboi intens al preturilor si la un val de falimente ale companiilor fotovoltaice de inalta calitate, inclusiv fostul lider de piata Suntech.

Inovatia tehnologica este suprimata de nevoia companiilor de a se concentra pe supravietuire. O scuturare si consolidare profunda a industriei este in curs de desfasurare. Castigatorii vor iesi intr-o industrie de trilioane de dolari pe an.

Viitorul industriei solare fotovoltaice este determinat de ecuatia fundamentala potrivit careia PV este putin restrictionata de considerente de mediu, de aprovizionare cu materiale, de cerinte de teren, de considerente de securitate sau de altfel decat pretul, iar pretul este acum (sau va fi in curand) competitiv aproape pretutindeni.

Revolutia energiei solare

Paritatea grila pentru fotovoltaica la nivel de vanzare cu amanuntul a fost deja realizata pentru majoritatea intreprinderilor si populatiei lumii.

In orasele australiene de exemplu, sistemele solare pe acoperis produc in mod obisnuit energie electrica cu un cost de la jumatate la doua treimi din ceea ce vinde de obicei compania de energie electrica interna.

Aceasta duce la cresterea rapida a vanzarilor in sectoarele rezidentiale si comerciale, fara a fi nevoie de subventii.

Pentru a rezuma asadar totul, aceste panouri fotovoltaice capteaza energia solara pe care o transforma in energie electrica. Panourile fotovoltaice incep sa se bucure de o popularitate din ce in ce mai ridicata, fiind utilizate atat de catre diferitele companii, cat si de oameni pentru propriile locuinte. Cu siguranta in viitorul apropiat, vor creste si mai mult vanzarile de panouri fotovoltaice.

0 Shares
You May Also Like