Ce trebuie sa stiti daca cineva din familie moare in strainatate?

Ce trebuie sa stiti daca cineva din familie moare in strainatate?

0 Shares
0
0
0

Ce trebuie sa stiti daca cineva din familie moare in strainatate?
Foarte multi romani sunt stabiliti in prezent in diferite tari straine, iar acest lucru este firesc in conditiile in care in foarte multe tari europene, nivelul de trai este mult mai bun decat in tara noastra.

Dintre romanii plecati in strainatate, unii au planuri marete, astfel ca isi doresc ca in viitorul apropiat sa se intoarca acasa si sa inceapa propriile afaceri cu banii adunati printre straini.

Altii deja s-au stabilit printre straini, si-au dus familiile acolo si cu siguranta nu se mai gandesc sa se intoarca definitiv in Romania, si cu siguranta nu sunt de condamnat in conditiile in care acolo duc o viata lipsita de griji.

Au existat si exista din pacate cazuri in care romanii plecati in strainatate si-au pierdut sau isi pierd viata, iar durerea lasata in urma lor este foarte mare pentru membrii familiei, care trebuie sa opteze pentru serviciul de repatriere decedati, cu scopul de a-i repatria si de a-i inmormanta acasa.

Pentru ca numarul romanilor care mor in fiecare an in strainatate este unul mare, in continuare vom discuta despre acest aspect si vom atinge cateva puncte foarte importante.

Cum se efectueaza constatarea decesului in strainatate?

In cazul in care decesul a avut loc intr-una dintre tarile care sunt membre ale Uniunii Europene, atunci acesta trebuie inregistrat la autoritatile din tara respectiva. Optional, decesul se mai poate declara si la ambasada sau la consulatul Romaniei din respectivul stat, pentru a permite obtinerea unui certificat de deces romanesc.

In conditiile in care insa familia indurerata nu isi doreste sa inregistreze decesul la ambasada sau consulat, atunci cu siguranta se va elibera un certificat de deces, insa discutam despre un certificat international de deces, care va fi eliberat de catre autoritatile din tara respectiva.

Pentru repatrierea corpului neinsufletit se vor elibera si alte documente necesare, iar acestea sunt urmatoarele: pasaport mortuar, certificat constatator al decesului si certificatul de imbalsamare a decedatului. Aceste documente vor fi eliberate de spital.

Mai este de-asemenea necesara si o autorizatie de transport funerar. Toate aceste acte sunt necesare pentru procesul de repatriere decedati, iar transportul funerar nu se poate realiza pana cand nu sunt obtinute documentele.

In cazul in care familia indurerata nu doreste contactarea consulatului sau ambasadei romanesti din tara in care a avut loc decesul, atunci trebuie sa mentionam faptul ca certificatul de deces romanesc se poate elibera fara probleme in Romania, iar acesta va fi obtinut de la autoritatile competente din orasul de domiciliu al persoanei decedate.

Cum se efectueaza repatrierea unei persoane decedate?

Pentru a efectua repatrierea persoanelor decedate in strainatate, in conformitate cu legile statului unde a avut loc decesul si cu legislatia internationala, trebuie neaparat ca familia indurerata sa apeleze la serviciile unei firme specializata in repatrierea persoanelor decedate.

Transportul funerar international este necesar sa fie efectuat in cel mult 72 de ore din momentul in care familia decedatului a facut solocitarea serviciului, iar trupul neinsufletit de cele mai multe ori este adus in tara cu masini de transport funerar omologate, insa exista si situatii in care persoanele decedate sunt repatriate cu avionul.

Cum se efectueaza examinarea trupului decedat?

Dupa ce autoritatile din tara unde a avut loc decesul vor fi anuntate, examinarea trupului neinsufletit se va realiza in functie de conditiile care au provocat decesul. In cazul in care moartea s-a produs intr-un spital, atunci cu siguranta medicii sunt obligati sa faca autopsia anatomo-patologica, pentru ca in acest fel pot confirma sau completa diagnosticul clinic. La alegerea familiei indurerate si pe baza unei decizii scrise, este posibil si sa nu se mai efectueze autopsia.

In schimb, in conditiile in care moartea s-a produs in conditii suspecte sau necunoscute, atunci autoritatile din tara in care s-a produs decesul sunt obligate sa solicite medicilor efectuarea autopsiei anatomo-patologica. In acest caz, familia nu se mai poate opune autopsiei.

In urma realizarii autopsiei, poate fi investigat cazul, si se poate efectua repatrierea decedatului.

Cat costa repatrierea unui decedat?

Costul pentru serviciul de repatriere a persoanelor decedate variaza in functie de mai multi factori importanti, iar tocmai acesta este principalul motiv datorita caruia, firmele care presteaza astfe; servicii nu pot sa ofere un plan de tarifare standard, dar depun toate eforturile necesare pentru obtinerea unuo cost al repatrierii decedatilor cat mai accesibil.

Costurile repatrierilor depind de factori precum distanta dintre locul in care se afla decedatul si locul in care trebuie ransportat, dar si de costurile eliberarii documentelor legale necesare repatrierii.

0 Shares
You May Also Like