Constantine ( Qasantina) capitala estului algerian.

0 Shares
0
0
0

Orasul Constantine se intinde , plin de pitoresc, pe un podis urias. Acest oras nebisnuit , cu o amplasare ideala din punct de vedere strategic , a fost colonie romana  pe vremea imparatului Constantin ( de unde i se trage numele) ,  mai tarziu a fost cucerit de turci si francezi.

Amplasat la mare inaltime -650 metri deasupra nivelui marii, deasupra unei faleze , Constantine este considerat capitala estului algerian.  Inconjurat de ziduri medievale , lasa uneori impresia ca unei asezari in care timpul s-a oprit in loc.

 

Cel mai reprezentativ element al vechii colonii romane este defileul raului Wandi Ar-Rummal ( adanc de 300 metrii si cu o latime de pana la 360 metrii).

 

Marginile acestui canion neobisnuit de frumos, cu pereti aproape verticali, sunt unite prin patru poduri de dimensiuni gigantice.  Acest defileu adanc inconjoara orasul aproape in totalitate.

Istorie

Cartaginezii care au intemeiat orasul Cirta pe locul metropolei contemporane Constantine  merita sa fie felicitati :  ei au gasit un  teren ideal pentru construirea unei cetati inaccesibile dusmanilor . Avantajele locului au fost apreciate si de romani care i-au supus pe cartaginezi pe vremea razboaielor numidiene din sec. 1 i. Hr. Rezistenta populatiei a dus la izbugnirea unor revolte , dupa una dintre acestea imparatul roman Maxinus a dat ordin ca orasul sa fie distrus  , in anul 311.

Asezarea a fost refacuta de urmasul sau Constantin , astfel a inceput perioada de glorie a orasului nou- Constantine.

Luptele pentru aceasta “perla bizantina” au continuat ,  astfel in sec XVI asezarea a devenit resedinta guvernatorului turc Ahmed Bei si s-a bucurat de o scurta perioada de independenta.

Intre 1836 si 1837  Constantine a fost cucerit de francezi . Ahmed Bei a fost obligat sa fuga si s-a ascuns in muntii Al-Auras de unde a continuat lupta impotriva invadatorilor ,  pana in 1848.

In anul 1954 Frontul de Eliberare Nationala  (FLN) algerian a instigat in oras si in intregul district administrativ o revolta impotriva regimului colonial francez ,  scanteie de la care  lupta pentru independenta s-a raspandit in intreaga tara.

Dupa numirea unui guvern algerian provizoriu , in anul 1958 ,  presedintele de  Gualle a tinut un discurs memorabil in Constantine si a anuntat : inceputul sfarsitului coloniei franceze. Tara si-a redobandit independenta in anul 1962.

In anii 60 ai sec. XX , Constantine a recazut intr-o letargie tipica unui oras de provincie de dimensiuni medii,  dar continua sa fascineze, fie si numai prin frumusetea defileului raului Wadi Al-Rummal, care il inconjoara.

In prezent…

Infatisarea metropolei Constantine s-a transformat radical in anii 70 ai sec. XX  cand au fost construite numeroase case. In prezent , arhitectura moderna domina partea estica si cea sudica a orasului.

In centrul orasului modern se afla Piata 1 Noiembrie  ( ziua nationala a Algeriei) unde  se intersecteaza principalele artere rutiere locale.

 

Ce merita vazut  : Kasbah , marea Moschee  ,  moscheea Salah bei-construita in 1776 este o capodopera a arhitecturii turcesti ,  Muzeul de Arheologie  ,  defileul Wadi Ar- Rummal si podurile , valea Hamma  , muntele Jabal Chettaba , citadela cu cisternele romane , palatul lui Ahmed Bei.

Constantine nu a fost niciodata un mare centru industrial insa indeplineste functia de centru economic al regiunii estice a tarii  . La 10 km sud de  centrul orasului  se afla un aeroport intenational .

0 Shares
You May Also Like