Cum alegi cartile potrivite pentru bebele tau?

Cum alegi cartile potrivite pentru bebele tau?

0 Shares
0
0
0

Cum alegi cartile potrivite pentru bebele tau?Exista o multime de carti pentru bebelusi, iar pentru un parinte se poate dovedi o misiune dificila aceea de a alege cele mai potrivite carti pentru bebelusul lui. Cu siguranta daca trebuie sa alegi si tu cartile potrivite pentru bebele tau, te intrebi dintre o carte cu povesti, si o carte educationala, ce sa alegi.

In mod evident, bebele tau, la fel ca toti copiii de-altfel, iubeste cartile, asa ca inca de la o varsta frageda ii poti cumpara unele carti, chiar si cand el inca nu intelege pe deplin sensul povestii pe care o aude.

Chiar si de la o varsta frageda, bebele tau se va simti fascinat de carti senzoriale copii, de culorile si materialele acestora, sau de sunetele magice ale acestpr carti. In momentul in care se afla in posesia cartii, chiar daca nu stiu ei sa citeasca, bebelusii patrund intr-o lume minunata, intr-o lume de vis care este plina de sentimente si de emotii.

Este o bucurie de nedescris aceea de a-i ajuta pe copii sa se dezvolte si sa creasca frumos, asa ca tinand cont de aceste lucruri, cu siguranta doresti sa ii oferi bebelusului tau cele mai potrivite carti.

O carte buna are o introducere potrivita, dezvolta o oarecare idee, dupa care ajunge la un final (de cele mai multe ori fericit, in care binele invinge raul). Acest lucru este evident pentru cei mari, insa pentru copilasi, lucrurile sunt departe de a se termina.

Povestile relatate in cartile pe care parintii le cumpara pentru ei, le ofera celor mici posibilitatea de a-si dezvolta propriile convingeri si propriile credinte, le ofera posibilitatea de a-si dezvolta imaginatia si de a-si forma personalitatea. Acest lucru este foarte important inca de la cele mai fragede varste.

In lipsa jocurilor imaginative, pentru bebelusi este foarte dificil sa isi imagineze lucruri sau sa vorbeasca. Povestile care sunt insa relatate in cartile pentru copii, iar aici face referire in primul rand la basme, cu siguranta nu reprezinta doar o simpla naratiune.

Pentru cei mici, basmele portretizeaza o serie de caractere, si le dau voie celor mici sa inteleaga unele aspecte importante precum lupta dintre bine si rau, rivalitatea intre frati, teama de a abandona, sau situatii de violenta si de nedreptate.

Se spune ca povestirile reprezinta raspunsul pentru temerile resimtite de catre cei mici, dar pe care acestia, fiind inca prea mici, nu le pot exprima inca. Se mai spune despre lectura de-asemenea, ca reprezinta momentul in care parintii discuta cel mai bine cu bebelusii lor.

Lectura este considerata a fi o modalitate ideala de a constru o relatie intre parinti si bebelusi, altfel decat prin vorbe; si nu conteaza ca bebele nu intelege tot ce ii este citit, pentru ca imaginile la care se uita, cuvintele dragalase si materialele pe care le atinge, starnesc in el un val de emotii pozitive, pe care acesta le poate impartasi.

Cum se aleg cartile pentru cei mici?

La varsta de 3-4 luni, bebelusii adora cartile din plastic, sau cartile din materiale textile. Acestia nu prea pot sa le “citeasca”, dar le pot atinge si le pot amesteca. Unii bebelusi “citesc” cartile cumparate de parinti chiar si atunci cand li se face baita.

Incetul cu incetul insa, abordarea celor mici in ceea ce priveste cititul incepe sa se schimbe, iar celor mici va incepe sa le placa felul in care se simte la atingere o carte senzoriala pentru copii de exemplu.

Apoi, parintii pot cumpara pentru acestia diferite DVD-uri cu povesti sau cantecele, pot alege de-asemenea carti cu diferite ilustratii de mari dimensiuni si care sunt frumos colorate.

Cei care aleg sa cumpere pentru copilasii lor carti care au paginile din carton, ar fi de preferat sa opteze pentru un carton cat se poate de rezistent, dat fiind faptul ca micutii nu sunt foarte atenti atunci cand intorc paginile. In plus, ei sunt tentati sa bage in gurita cartile.

Care este momentul ideal pentru a le citi copiilor?

Exista parinti care aleg sa le citeasca pe timpul zilei celor mici, atunci cand isi doresc sa ii puna la somn, in jurul orei pranzului.

Alti parinti in schimb, prefera sa le citeasca seara celor mici cate o poveste. Pentru foarte multi copii, cititul devine un fel de ritual, care daca nu este respectat, parca nu le vine somnul.

Cei mici, daca sunt invatati de catre parinti sa le citeasca seara inainte de culcare, cu siguranta vor dori sa mearga seara in pat, asteptand sa le fie citita o anumita poveste, cu diferiti super-eroi.

Parintii care le citesc copiilor seara inainte de culcare, nu trebuie insa sa uite de importanta dialogului cu acestia, si nu trebuie sa uite sa isi impartaseasca sentimentele avute.

Asadar, este depsebit de important pentru parinti sa gaseasca cele mai potrivite carti pentru copiii lor, si sa le citeasca seara inainte de culcare. Cartile ar fi de preferat sa aiba diferite ilustratii, pentru ca parintii sa le arate celor mici, in timp ce le citesc.

0 Shares
You May Also Like