Cum au aparut dresurile

Cum au aparut dresurile

0 Shares
0
0
0

Cum au aparut dresurileIn 1589, cand reverendul William Lee a incercat sa breveteze prima masina de tricotat, regina Elizabeth a negat cererea sa, deoarece el a sustinut ca ciorapii grosi produsi de masina lui Lee erau inferiori furtunului de matase pe care il transportase din Spania. Lee si-a imbunatatit masina, permitandu-i sa produca ciorapi mai moi, dar succesorul lui Elizabeth, James I, si-a negat si a doua cerere de brevet de inventie, de data aceasta din teama pentru ca masina ar pune in pericol mijloacele de trai ale tricotatorilor de mana englezi. Dupa moartea lui Lee, fratele sau a construit o masina de tricotat cadru care a ramas fara egal de cateva sute de ani.

Cand William Cotton a inventat prima masina automata de tricotat in 1864, a incorporat caracteristicile cheie ale designului lui Lee, in special acul care este inca folosit in multe masini contemporane de tricotat. Numit pentru carligul deschis, care se proiecteaza de la ac, la un unghi ca cel al parului din barba, acul cu barba de primavara trebuie folosit cu un dispozitiv de presare pentru a inchide carligul, deoarece formeaza o bucla.

Acest tip de ac este ideal pentru ciorapi, deoarece produce bucle mai mici si, prin urmare, o tesatura mai fina. Masinile de bumbac drepte au creat role plate de tesaturi folosind o cusatura de batatura, prin care un fir continuu a fost introdus in ace care au cusut randuri orizontale. Prin cresterea sau reducerea numarului de ace utilizate pentru a lega diferite portiuni dintr-o cutie, lucratorii ar putea varia grosimea imbracamintei: mai multe ace au produs o tesatura mai groasa. Cusatura a inceput in partea superioara a camasii cu o banda groasa la care femeile puteau atasa jartierele.

Pentru a se potrivi picioarelor si gleznelor, tesatura de imbracaminte a fost subtire in partea de jos, desi tesatura la calcaie a ramas groasa, pentru amortizare. Dupa ce a fost indepartata de la masina lui Cotton, tesatura a fost modelata manual si a fost cusuta in spate pentru a produce asa-numitii ciorapi completi. www.meia.ro produce dresuri de cea mai buna calitate.

De asemenea, produsi la mijlocul secolului al XIX-lea, primii ciorapi fara sudura au fost facuti pe masini circulare, in care tuburile din tesaturi tricotate au fost atasate ulterior bucati separate de picior si picior. Cu toate ca acesti ciorapi erau mai atractivi in ceea ce priveste faptul ca nu aveau cusaturi vizibile, ele se strangeau la genunchi si glezne, deoarece masinile circulare nu puteau adauga tesaturi ca masinile Lee si Cotton.

Abia in epoca celui de-al doilea razboi mondial, doua evolutii au facut posibili ciorapii mai bine amenajati. In primul rand, masinile circulare au fost imbunatatite, astfel incat sa poata tricota ciorapi intr-o singura bucata. Inca mai semnificativa a fost inventia companiei DuPont a unei fibre sintetice numita nailon. Dupa ce a fost cusut intr-un tub, tesatura de nylon ar putea fi incalzita si formata intr-o forma pe care ulterior ar putea sa o retina prin numeroase intinderi si spalari. Ciorapi fabricati din aceasta tesatura revolutionara au fost introdusi pentru populatia generala in 1940, iar popularitatea imediata a transformat in scurt timp cuvantul “nailon”, sinonim cu ciorapi.

0 Shares
You May Also Like