Cum izoleaza o folie termica?

Cum izoleaza o folie termica?

0 Shares
0
0
0

Cum izoleaza o folie termica?
Cand vorbim despre izolarea in mansarde, ne referim, de regula, la lana de roca sau la izolarea din fibre de sticla. Exista o alta categorie de izolare: folie. Stim ca o folie termica este un izolator bun datorita proprietatilor sale extrem de reflectante, dar un strat subtire de folie termica are efectiv aceleasi beneficii, precum si o placa groasa de izolare? Exista vreo cale de a obtine acele valori ultra-scazute ale “U” necesare pentru cladirile moderne, fara a avea un strat gros de lana de roca? Sa aruncam o privire mai atenta.

Valoarea U a izolarii foliei

Valoarea U este o masura simpla a cat de usor poate trece caldura printr-un material. Valorile inferioare ale U inseamna o performanta termica mai buna. Majoritatea marcilor de izolatie au o valoare U afisata pe produsele lor ca mandrie. Izolatia tipica din fibra de sticla, de exemplu, necesita 270 mm de izolatie pentru a ajunge la o valoare U de 0,16. Placa fenolica precum Celotex sau Kingspan necesita 175 mm pentru a atinge 0,16. Daca alegeti un pachet de izolatie din folie, valoarea U nu este adesea usor de gasit, daca exista deloc. Deci, care este valoarea in U a foliei?

Radiatie vs conducere

Izolatia regulata functioneaza prin prevenirea conducerii caldurii prin material. Izolatia este testata intr-un laborator pentru a obtine conducta prin material, λ (lambda). Aceasta valoare poate fi utilizata pentru a calcula valoarea U pentru orice latime data de material.

Acest lucru functioneaza bine pentru majoritatea materialelor de izolatie, deoarece conducerea este principala modalitate de prevenire a miscarii caldurii. Izolarea foliei functioneaza usor diferit. In timp ce va exista o anumita rezistenta la conducere, datorita golurilor de aer dintre straturile de folie, cea mai mare parte a performantei materialului consta in capacitatea sa de a reflecta caldura radiativa din nou in camera. Aceasta caracteristica nu este un jucator important atunci cand vine vorba de izolarea din fibra de sticla sau lana, dar este cruciala pentru folie.

Inseamna ca izolatia foliei va avea o valoare U mai mare, dar poate sa functioneze mai bine decat se astepta in lumea reala. Nu exista prea multe date nepartinitoare pentru a va oferi acest lucru, dar unii producatori au facut teste din lumea reala comparand folia cu izolatia standard, cu rezultate incurajatoare. Evident, depinde de tipul de folie si de cantitatea de straturi prezente, dar unele dovezi sugereaza o performanta mai buna decat izolarea standard la grosimi mult reduse.

Izolatia foliei este folosita de NASA, nu?

Folia se foloseste in ambarcatiunile cu distrugere spatiala, datorita acestor proprietati deosebite care impiedica pierderea de caldura radianta. Deoarece spatiul este un vid, se pierde foarte putina caldura prin conducere, deci folia este absolut perfecta.

Cum folosesc izolatie de folie?

Izolatia din folie merita luata in considerare daca aveti un spatiu limitat in podul sau spatiul de acoperis al unei locuinte de exemplu, ceea ce inseamna ca izolarea regulata nu este viabila. Va trebui sa va asigurati ca exista goluri de aer bune din fiecare parte a foliei pentru a obtine cele mai bune performante. Va recomandam sa mergeti pentru unul cu o multime de straturi si cu niste greutati, deoarece cele mai subtiri nu vor oferi performante grozave.

Reglementari de constructii si folie

V-ar putea sa va intrebati – daca valoarea U nu este aparenta – daca izolarea foliei poate fi utilizata pentru a indeplini cerintele privind reglementarile de constructie pentru izolare. Raspunsul este ca este la discretia autoritatii de planificare si fiecare autoritate va trata lucrurile diferit. Deoarece companiile de izolare prin folie vor furniza propriile lor date despre economisirea de energie pe produsul lor, este de competenta autoritatii individuale de planificare daca poate fi utilizata si ce grosime este necesara pentru a indeplini standardul.

Inainte de a incheia acest articol, precizam faptul ca folia termica poate reprezenta cea mai buna solutie si pentru agricultori, care isi pot indrepta atentia de exemplu spre o folie de polietilena care a fost special creata pentru a oferi protectie termica pentru culturile din sere si solarii. Agricultorii isi mai pot indrepta atentia de-asemenea spre o folie de protectie termica si antipicurare, care poate reprezenta de-asemenea o solutie ideala pentru serele si solariile lor, si pentru a-si proteja culturile.

0 Shares
You May Also Like