La ce se foloseste un generator electric?

La ce se foloseste un generator electric?

0 Shares
0
0
0

Un generator (electric) este un dispozitiv care transforma energia mecanica sau chimica in energie electrica. Generatoarele folosesc adesea motoare, turbine, motoare, manivele, pistoane sau alte surse de energie mecanica. De asemenea, generatoarele pot utiliza substante chimice sau alte materiale care produc energie electrica atunci cand sunt amestecate sau aprinse.

Generatoarele nu produc electricitate in sine, ci pur si simplu produc un flux de electricitate fortand electronii dintr-o sursa externa sa treaca printr-un circuit electric. Generatoarele sunt utilizate pentru o mare varietate de scopuri si sunt disponibile sub mai multe forme diferite, iar acum la nevoie se poate opta si pentru inchiriere generator electric.

Cum functioneaza un generator?

Generatoarele folosesc o gama larga de forte externe pentru a produce un curent electric, ceea ce le determina sa fie foarte mari. Acestea sunt facute pentru a genera energie electrica pentru o intreaga cladire, oras sau regiune. Apa, vantul, activitatea seismica, forta de munca manuala, magnetismul, aburul, aerul comprimat sau benzina pot produce generatoare de energie.

Cu toate acestea, generatoarele de benzina sunt cele mai frecvente pentru aplicatiile comerciale si interne. In orice tip de generator, o forta mecanica este utilizata pentru a deplasa o turbina sau un alt dispozitiv rotativ pentru a excita electronii si a induce un curent electric intr-un circuit. Apoi, electricitatea este directionata prin fire de cupru catre alimentarea masinilor externe, precum sisteme de iluminat sau alte dispozitive electronice.

Aplicatii

Generatoarele electrice au multe scopuri si pot fi vazute in intreaga lume intr-o serie de modele. De exemplu, generatoarele sunt adesea folosite in spitale, cladiri de birouri si supermarketuri pentru a furniza electricitate intregii cladiri atunci cand se produce intreruperea energiei electrice.

Acest lucru este esential in aceste tipuri de medii, deoarece dispozitivele electronice vitale depind de o furnizare constanta de energie electrica. Generatoarele sunt de asemenea utilizate in centrale pentru a converti energia nucleara, mecanica sau chimica in energie electrica pe care companiile electrice o distribuie unui intreg oras sau judet.

Generatoarele interne alimenteaza dispozitivele electrice casnice de baza, cum ar fi sistemele de iluminat si frigiderele, in momentele de suferinta pana la refacerea puterii. De asemenea, este important sa retineti ca alternatorul gasit in fiecare automobil modern este o forma de generator electric.

Avantaje

Generatoarele electrice au cateva avantaje importante. De exemplu, generatoarele pot genera energie electrica atat pentru aplicatii pe termen lung, cat si pentru cele pe termen scurt. Generatoarele sunt de asemenea disponibile in mai multe forme si dimensiuni diferite, facandu-le accesibile tuturor.

Zeci de forte diferite pot genera generatoare de energie, ceea ce le face extrem de versatili. De asemenea, generatoarele pot rezista ani intregi inainte de a fi necesar sa fie reparate sau inlocuite.

Dezavantaje

Desi generatoarele electrice sunt avantajoase, acestea au si cateva dezavantaje. De exemplu, generatoarele sunt adesea extrem de costisitoare, desi merita foarte bine atunci cand este nevoie. Generatoarele sunt de obicei mari si pot fi extrem de grele. De asemenea, pot utiliza cantitati mari de intrare mecanica si nu sunt intotdeauna eficiente.

Componente principale ale unui generator

Componentele principale ale unui generator electric pot fi clasificate astfel:

(1) Motor

(2) Alternator

(3) Sistem de combustibil

(4) Regulator de tensiune

(5) Sisteme de racire si evacuare

(6) Sistem de ungere

(7) Incarcator de baterii

(8) Panou de control

(9) Ansamblu principal / cadru

(1) Motor

Motorul este sursa de energie mecanica de intrare catre generator. Dimensiunea motorului este direct proportionala cu puterea maxima pe care o poate furniza generatorul. Exista mai multi factori de care trebuie sa tineti cont in timp ce evaluati motorul generatorului. Producatorul motorului trebuie consultat pentru a obtine specificatiile complete de functionare a motorului si programele de intretinere.

(2) Alternator

Alternatorul este partea generatorului care produce iesirea electrica de la intrarea mecanica furnizata de motor. Contine un ansamblu de piese stationare si mobile incastrate intr-o carcasa. Componentele lucreaza impreuna pentru a provoca o miscare relativa intre campurile magnetice si cele electrice, care la randul lor genereaza electricitate.

(3) Sistem de combustibil

Rezervorul de combustibil are de obicei o capacitate suficienta pentru a mentine generatorul functional timp de 6 pana la 8 ore in medie. In cazul generatoarelor mici, rezervorul de combustibil este o parte a bazei de derapaj a generatorului sau este montat deasupra cadrului generatorului. Pentru aplicatii comerciale, poate fi necesara montarea si instalarea unui rezervor extern de combustibil. Toate aceste instalatii sunt supuse aprobarii Directiei Urbanism.

(4) Regulator de tensiune

Asa cum se o spune si numele numele, aceasta componenta regleaza tensiunea de iesire a generatorului.

(5) Sisteme de racire si evacuare

Utilizarea continua a generatorului determina incalzirea diferitelor componente ale acestuia. Este esential sa existe un sistem de racire si ventilatie pentru a retrage caldura produsa in proces.

(6) Sistem de ungere

Intrucat generatorul cuprinde piese mobile in motorul sau, acesta necesita ungere pentru a asigura durabilitatea si functionarea lina pentru o perioada lunga de timp. Motorul generatorului este lubrifiat de uleiul depozitat intr-o pompa. Ar trebui sa verificati nivelul uleiului lubrifiant la fiecare 8 ore de functionare a generatorului. De asemenea, ar trebui sa verificati daca exista scurgeri de lubrifiant si sa schimbati uleiul lubrifiant la fiecare 500 de ore de functionare a generatorului.

(7) Incarcator de baterie

Functia de pornire a unui generator este actionata cu baterie. Incarcatorul de baterii mentine bateria generatorului incarcata furnizandu-i o tensiune precisa „plutitor”. Daca tensiunea de plutire este foarte scazuta, bateria va ramane neincarcata. Daca tensiunea de plutire este foarte mare, aceasta va scurta durata de viata a bateriei. Incarcatoarele de baterii sunt de obicei din otel inoxidabil pentru a preveni coroziunea. De asemenea, sunt complet automate si nu necesita modificari sau setari. Tensiunea de iesire continua a incarcatorului de baterii este setata la 2,33 Volti pe celula, care este tensiunea precisa plutitoare pentru bateriile cu plumb. Incarcatorul de baterii are o iesire de tensiune continua izolata care nu interfereaza cu functionarea normala a generatorului.

(8) Panoul de control

Acesta este interfata utilizatorului generatorului si contine prevederi pentru prizele si comenzile electrice.

(9) Ansamblu principal / cadru

Toate generatoarele, portabile sau stationare, au carcase personalizate care ofera un suport de baza structurala. Cadrul permite, de asemenea, legarea la pamant a generatului pentru siguranta.

0 Shares
You May Also Like