Ce este o cerere de despagubire RCA?

Ce este o cerere de despagubire RCA?

0 Shares
0
0
0

Ce este o cerere de despagubire RCA?Dat fiind faptul ca zi de zi se produc accidente pe soselele din Romania, iar de cele mai multe ori se ajunge la incheierea unei constatari amiabile, vom discuta in urmatoarele randuri despre acest subiect, si despre recuperari RCA. Iata asadar despre ce este vorba:

Ce este cererea de despagubire RCA?

Legea 132/2017 (Legea RCA) este cea care defineste cererea de despagubire ca fiind documentul prin care partea prejudiciata sau asiguratul formuleaza catre asiguratorul RCA sau catre BAAR pretentiile de despagubire in urma unui accident de circulatie.

Catre cine se inainteaza o astfel de cerere de despagubire?

In situatia in care partea prejudiciata in urma unui accident de circulatie a ales decontarea directa la incheierea contractului RCA, atunci aceasta se va adresa propriului asigurator RCA in situatia in care sunt indeplinite conditiile necesare decontarii directe.

In cazul in care nu se aplica decontarea directa,atunci partea prejudiciata va inainta cererea de despagubire catre asiguratorul RCA al partii vinovate.

In cazul in care partea vinovata nu avea incheiata o polita de asigurare RCA la momentul producerii accidentului de vehicule, sau in cazul in care partea vinovata ramane neidentificata, sau daca evenimentul s-a produs in perioada suspendarii contractului RCA atunci partea prejudiciata va inainta cererea de despagubire catre BAAR.

In cat timp se depune cererea de despagubire RCA?

Legea 132/2017 (Legea RCA) cea care face referire la asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie nu specifica acest termen. Este deosebit de important de retinut ca intr-o astfel de situatie, faptul ca trebuie sa se aiba in vedere termenul de prescriptie prevazut de Codul Civil care in cazul RCA este de 3 ani incepand de la data producerii evenimentului.

Valoarea maxima de despagubire

Valoarea maxima dintre limita de despagubire contractuala sau cea legislativa si asta pentru ca societatile de asigurare pot sa ofere limite de despagubiri care sa fie mai mari decat minimul impus prin legislatie.

Art. 14 alin. (1) din Legea 132/2017 (Legea RCA) prevede:

(1) Despagubirile sunt acordate in cuantum egal cu intinderea prejudiciului pana la limita maxima de raspundere a asiguratorului RCA; aceasta fiind egala cu maxima valoare dintre limita de raspundere prevazuta in legislatia aplicabila si cea prevazuta in contractul RCA.

In cat timp va fi comunicata valoarea maxima de despagubire?

Art. 14 alin. (1) din Legea 132/2017 (Legea RCA) prevede ca firma de asigurari este obligata sa comunice valoarea maxima de despagubire, la cererea pagubitului sau a mandatarului acestuia daca este cazul, in termen de cel mult 7 zile calendaristice.

Cum se stabileste valoarea de reparatie?

Art. 14 alin. (3) din Legea 132/2017 (Legea RCA) prevede ca valoarea reparatiei se va stabili in functie de sistemele de evaluare specializate, sau in baza documentelor emise in conditiile legii, in care unitatea reparatoare auto are posibilitatea de a utiliza propria valoare a orei de manopera afisata.

Art. 38 alin. (2) din Legea 132/2017 (Legea RCA) denumit Infractiuni prevede ca folosirea in reparatia masinilor avaraiate sau a ansambelor contrafacute si sau falsificate, de catre unitatile reparatoare auto.

Ce inseamna dauna totala economica?

Legea 132/2017 (Legea RCA) este cea care defineste dauna totala economica ca fiind situatia in care un vehicul sau un bun avariat necesita o valoare de reparatie depaseste valoarea de piata a acestuia.

Se pot oferi despagubiri pentru bunurile din vehiculul care a produs accidentul?

Da, se pot acorda despagubiri pentru bunurile aflate in interiorul vehiculului care a produs accidentul, insa cu conditia ca bunurile in cauza sa nu fie transportate in baza unui contract incheiat cu proprietarul sau cu utilizatorul vehiculului respectiv. O alta cerinta este ca bunurile sa nu fi apartinut proprietarului, utilizatorului ori conducatorului vehiculului raspunzator de producerea accidentului.

Asadar, acestea sunt cateva lucruri foarte importante pe care trebuie sa le cunosteti in momentul in care sunteti proprietarul unui autoturism, si circulati cu el pe drumurile publice.

Cu cat cunoasteti mai multe asemenea informatii, cu atat mai bine, pentru ca stiti cum trebuie sa procedati in cazul in care sunteti persoana pagubita in urma unui accident de circulatie. Mai multe detalii insa puteti afla si de la un avocat care se ocupa de asemenea cazuri de despagubire a partilor pagubite in urma unor asemenea evenimente.

0 Shares
You May Also Like