Craciunul este sarbatoarea preferata a romanilor din mai multe motive. In primul rand, iubim cu totii aceasta sarbatoare datorita faptului ca la Craciun sarbatorim Nasterea Domnului Iisus Hristos.
Un alt motiv datorita caruia iubim aceasta sarbatoare si o asteptam cu nerabdare, este ca in noaptea de Ajun, Mos Craciun ne lasa sub brad cele mai frumoase cadouri, daca am fost cuminti, si lasa si cate o nuielusa pentru cei care au fost neastamparati.
De-asemenea, asteptam Craciunul pentru ca atmosfera este una frumoasa in fiecare locuinta, cu bradul frumos impodobit, si cu cei mai gustosi cozonaci pe mesele romanilor, alaturi de bucate alese.
In ceea ce priveste cozonacii, acestia se regasesc pe mesele romanilor atat de Craciun, cat si la cu ocazia altor sarbatori sau la alte ocazii speciale. Cand vedem cozonacii pe masa, si mai ales atunci cand le simtim gustul si aroma, ne amintim mereu de cozonacii facuti de bunicile noastre, in vremea copilariei, atunci cand ne petreceam vacantele de iarna la tara.
Chiar daca unii dintre noi nu mai avem bunici, avem mame, surori sau sotii care sa ne faca acesti cozonaci deliciosi. In continuare veti putea descoperi ingredientele unui cozonac delicios, care cu siguranta trebuie sa se regaseasca pe mesele dvs. de sarbatori.
Ingredientele unui cozonac pe care merita sa il gatiti sunt urmatoarele: 4 galbenusurui, ½ litri de lapte, 1 kg de faina, 300 de grame de zahar, 75 de grame de drojdie proaspata, 100 de grame de stafide, 100 de mililitri de ulei, coaja rasa de la o portocala, coaja rasa de la o lamaie, esenta de rom, esenta de vanilie, 1 lingurita de sare.
Ingredientele pentru crema sunt urmatoarele: 8 linguri de cacao, 150 grame de miez de nuca tocat marunt, zahar pudra (in functie de preferintele fiecaruia), 2 plicuri de zahar vanilat, coaja rasa de la o portocala, si 50 de grame de stafide tocate.
Modul de preparare al cozonacului
Incepeti prin a pune stadifele in esenta de rom, pentru a absorbi aroma. Apoi, cerneti faina cu sarea, si puneti laptele pe foc intr-o oala mare. Adaugati zaharul si amestecati pana cand vedeti ca se topeste.
Intr-un alt castron (separat), adaugati drojdia si asigurati-va ca se sfarma bine, dupa care trebuie sa o amestecati cu o lingurita de zahar. Adaugati 8 linguri de lapte. Cand drojdia este complet dizolvata, intariti maiaua obtinuta cu faina, si lasati-o timp de 10 minute sa se topeasca.
In tot acest timp, bateti bine galbenusurile cu ajutorul unui mixer, pana cand se obtine o spuma. Adaugati esenta de vanilie, coaja de portocala rasa, coaja de lamaie rasa, si omogenizati amestecul. Apoi, intoarceti-va la aluat si incepeti sa-l framantati. Adaugati lapte caldut (nu fierbinte) treptat in faina. Apoi, adaugati maiaua si framantati bine aluatul, cel putin un sfert de ora.
Revenind la aluat, dupa ce adaugati uleiul/ untura si stafidele cu rom, incepeti din nou sa framantati intreaga compozitie foarte bine. Apoi, acoperiti vasul in care se afla aluatul cu un prosop, si tineti-l o jumatate de ora la caldura, pentru dospit.
Intr-un castron, amestecati miezul de nuca tocat marunt, stafidele, coaja de portocala, cacaoa, si zaharul vanilat. Dupa ce aluatul dospeste, trebuie impartit in 4 parti egale, pentru cei doi cozonaci. Apoi, intindeti o foaie de aluat, ungeti-o cu compozitia de nuca, si rulati-o.
La fel trebuie sa procedati si cu cea de-a doua foaie. Asezati rulourile obtinute in cruce, unul peste celalalt, si rasuciti-le. Asezati cozonacul obtinut intr-o tava (in tava puneti hartie de copt). La fel procedati si cu al doilea cozonac.
Lasati apoi cozonacii la dospit 30 de minute, dupa care ii puneti la copt in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, timp de 45 de minute (la foc mediu).
Aceasta este o reteta de cozonac “ca la mama acasa”. Daca vi se pare complicat de pregatit cozonacii acasa, sau daca nu va permite timpul, cu siguranta trebuie sa cumparati cozonacii Boromir.
Un cozonac Boromir este mai gustos decat un cozonac facut acasa, are de-asemenea in compozitie ingrediente de cea mai buna calitate, si iese perfect. Cozonacii facuti acasa in schimb, este posibil sa nu creasca uniform.