La ce distante se planteaza rasadurile de legume?

La ce distante se planteaza rasadurile de legume?

0 Shares
0
0
0

In cazul in care veti merge vreodata in mediul rural pentru a intreba localnicii la ce distanta se planteaza rasadurile de legume, in peste 90% din cazuri veti primi acelasi raspuns. Exista si agricultori care doresc sa faca exceptii de la regula si planteaza rasadurile la distante mai mici sau mai mari decat distantele standard.

In cazul in care intentionati sa planati rasaduri de legume, indiferent ca discutam desre rasaduri ardei, rasaduri rosii sau pentru alte legume, in cele ce urmeaza in acest articol veti putea descoperi cateva detalii foare importante.

Prima regula de care trebuie sa tineti cont este aceea ca este mai indicat sa plantati rasadurile la o distanta mai mare pentru ca rasadurile sa se poata dezvolta. Daca le plantati la o distanta foarte scurta, acestea se vor supraaglomera si in acest fel nu se vor putea dezvolta corect.

Un alt detaliu pe care trebuie sa il cunoasteti este acela ca plantele aglomerate se alungesc pentru a ajunge la lumina, insa nu ofera roadele la care va veti astepta si sunt si mult mai vulnerabile la daunatori si la diferitele tipuri de boli.

Asadar, cel mai indicat ar fi ca decat sa plantati de exemplu 300 de fire de rasaduri in curte, mai bine plantati doar 250 de fire, insa care sa fie mai sanatoase si care sa rodeasca mai bine. Am dat aceste cifre pur si simplu drept exemple. In functie de spatiul pe care il aveti la dispozitie, puteti planta cate rasaduri doriti.

Mai mult decat atat, un alt aspect foarte important pe care trebuie sa il aveti in vedere este acela ca dispunerea rarefiata a rasadurilor poate sa ii confere gradinii un aspect deosebit de decorativ.

Atunci cand plantati rasaduri ale plantelor este deasemenea indicat sa le plantati cat mai drept posibil. Chiar daca nu lucrati mecanizat, este indicat sa plantati in linie dreapta pentru ca in acest fel puteti sa va miscati mult mai usor printre plante.

In cazul in care plantati rasaduri pe straturi inaltate, in momentul in care vor ajunge la maturitate, plantele inalte trebuiesc plantate la nord, iar plantele mai putin inalte la sud.

Atunci cand doriti sa plantati plantele despre care discutam in acest articol, este indicat sa incepeti plantarea rasadurilor de la nord la sud, in ordinea urmatoare: rosii, ardei, vinete, varza si apoi plante aromatice.

In ceea ce priveste distantele care se recomanda intre rasaduri, acestea depind foarte mult de la o leguma la alta. De exemplu, in cazul rosiilor este necesara o distanta de 30 – 40 de centimetri intre plante si de 70 de centimetri intre randuri.

Pentru vinete este nevoie de o distanta de 40 de centimetri intre plante si de 70 de centimetri intre randuri, in timp ce pentru ardei sunt suficienti 12 – 14 centimetri intre plante si 60 de centimetri intre randuri.

Pentru varza sunt necesare 40 de centimetri intre plante si 50 de centimetri intre randuri, in timp ce pentru plantele aromatice precum busuioc, salvie, menta sau cimbru sunt necesari 15 – 20 de centimetri intre plante si 40 de centimetri intre randuri.

Daca veti tine cont de aceste detalii, cu siguranta veti reusi sa faceti o treaba minunata si va veti putea bucura de cele mai bune culturi.

0 Shares
You May Also Like