Modele de termostat si modul lir de functionare

Modele de termostat si modul lor de functionare

0 Shares
0
0
0

Datorita varietatii posibilelor tensiuni si curenti disponibile la termostat, trebuie sa aveti precautie atunci cand selectati un dispozitiv de schimb.

Parghie de comanda pentru valoarea de referinta. Acesta este mutat spre dreapta pentru o temperatura mai mare. Indicatorul rotund al indicatorului din centrul celui de-al doilea slot arata printr-un slot numerotat in carcasa exterioara.

Banda bimetalica este infasurata intr-o bobina. Centrul bobinei este atasat la un post rotativ atasat la parghia. Cand bobina devine mai rece, capatul mobil  se misca in sensul acelor de ceasornic.

Fir flexibil. Partea din stanga este conectata printr-un fir de pereche la supapa de control a incalzitorului.

Contact de miscare atasat bobinei bimetale. Apoi, la controlerul incalzitorului.

Surub de contact fixat. Acest lucru este ajustat de producator. Acesta este conectat electric printr-un al doilea fir al perechii la termocuplu si supapa de gaz a caldurii cu incalzire electrica.

Magnet. Acest lucru asigura un contact bun atunci cand contactul se inchide. De asemenea, ofera o histereza pentru a preveni ciclurile scurte de incalzire, deoarece temperatura trebuie ridicata cu mai multe grade inainte ca contactele sa se deschida. Ca alternativa, unii termostati folosesc in schimb un comutator cu mercur la capatul bobinei bimetale.

Greutatea mercurului de pe capatul bobinei tinde sa-l mentina acolo, prevenind de asemenea ciclurile scurte de incalzire. Cu toate acestea, acest tip de termostat este interzis in multe tari datorita naturii sale extrem de toxice, daca este rupt. Atunci cand inlocuiti aceste termostate, acestea trebuie considerate deseuri chimice. Va recomandam sa apelati la Salus Romania.

Nu este prezentat in ilustratie un termometru bimetal separat pe carcasa exterioara pentru a arata temperatura reala la termostat.

Termostate Millivolt

Dupa cum este ilustrat in utilizarea termostatului de mai sus, toata puterea pentru sistemul de comanda este asigurata de un termopil, care este o combinatie a mai multor termocupluri stivuite, incalzite de lumina pilot. Placuta termica produce suficienta energie electrica pentru a conduce o supapa de gaz de joasa putere, care, sub controlul unuia sau mai multor comutatoare de termostat, controleaza la randul sau intrarea combustibilului in arzator.

Acest tip de dispozitiv este, in general, considerat invechit, deoarece luminile pilot pot deseuri o cantitate surprinzatoare de gaz (in acelasi mod, o robinet care picura poate deseurile o cantitate mare de apa pe o perioada extinsa) si nu mai sunt utilizate pe sobe, dar sunt inca de gasit in mai multe incalzitoare de apa de gaz si seminee de gaz.

Eficienta lor slaba este acceptabila in incalzitoarele de apa, deoarece cea mai mare parte a energiei “irosite” pe pilot reprezinta inca un castig direct de caldura pentru rezervorul de apa. Sistemul Millivolt face, de asemenea, inutil ca un circuit electric special sa fie condus la incalzitorul de apa sau la cuptor; aceste sisteme sunt adesea complet autosuficiente si pot functiona fara alimentarea cu energie electrica externa.

Pentru incalzitoarele de apa la cerere, este preferabila aprinderea pilot, deoarece este mai rapida decat aprinderea la cald si este mai sigura decat aprinderea prin scanteie.

0 Shares
You May Also Like