Limitarile termostatelor pentru casele incalzite de pompe de caldura

0 Shares
0
0
0

Limitarile termostatelor pentru casele incalzite de pompe de calduraTermostatele programabile nu sunt recomandate in general, pentru pompele de incalzire. In modul sau de racire, o instalatie cu pompa de caldura opereaza de obicei ca un aparat de aer conditionat si deci pornirea termostatului fie ea manuala sau programabila, va salva energie si bani.

Dar, atunci cand se afla in modul de incalzire, setarea termostatului poate face pompa sa functioneze intr-un mod necorespunzator si ineficient, prin urmare orice economie de cost sau energie va fi in mod radical scazuta. Mentinerea unor setari moderate reprezinta cea mai buna strategie pentru un cost scazut si o eficienta energetica mare.

Recent, cateva companii din domeniu au inceput sa vanda termostate programabile special concepute pentru pompele de incalzire, cu un grad ridicat de eficienta si fara pierderile de rigoare, pe care le au termostatele normale in combinatie cu acelasi tip de pompe.

Aceste termostate folosesc algoritmi speciali pentru minimizarea rezistentei electrice in cazul echipamentelor de incalzire.
Sistemele de incalzire pe rezistenta electrica au nevoie de termostate capabile sa controleze circuite pe 120 sau pe 240 de volti. Doar cateva companii produc in acest moment astfel de termostate programabile.

Timpul de raspuns lung (de pana la cateva ore) ale sistemelor de incalzire pe baza de aburi sau pardoseli radiante, face ca anumite persoane sa sugereze ca setback-ul nu este potrivit in aceste cazuri.

Totusi, cateva firme producatoare ofera in ziua de azi termostate care au capabilitati de inregistrare a performantei sistemelor de incalzire, pentru a determina in acest mod, cand sa porneasca si cand sa opreasca instalatia respectiva, pentru obtinerea temperaturilor ideale, in timpul programat.

In mod alternativ, un termostat programabil poate fi setat sa isi inceapa ciclul de racire, cu ceva timp inainte de plecarea ta de acasa sau inainte de culcare, pe toata perioada noptii in paralel cu intoarcerea la temperatura prestabilita inainte de a te trezi sau atunci cand te intorci acasa.

Asta poate cere cateva incercari in ceea ce priveste setarile termostatului, dar o data cu trecerea timpului, acesta le va “invata” si te va ajuta sa salvezi energie si sa eficientizezi costurile, in timp ce iti mentii casa la o temperatura confortabila.

Cele mai multe termostate programabile sunt fie digitale, electromecanice sau o combinatie dintre aceste doua tipuri.

Termostatele digitale ofera cele mai multe optiuni si capabilitati pentru setarile setback-ului, rescrieri sau alte ajustari ale perioadelor de timp si temperaturilor, dar in acelasi timp sunt destul de greu de folosit pentru persoanele neacomodate cu tehnologia.

Sistemele electromecanice pe de alta parte, sunt foarte usor de programat si de folosit pentru oricine. Cand iti programezi termostatul, trebuie sa ai in vedere intotdeauna orele la care adormi in mod obisnuit si cand te trezesti de asemenea.

Daca preferi sa adormi la o temperatura putin mai scazuta in timpul iernii, poate ca preferi sa setezi setback-ul cu putin timp inainte de culcare.

De asemenea, tine cont de orele de peste zi, atunci cand casa este goala, pentru ajustarea temperaturilor cu cateva trepte mai jos, economisind energia. Gama de termostate Salus it600 este una foarte eficienta si poate fi vizualizata intrand pe saluscontrols.ro.

0 Shares
You May Also Like