De fiecare data cand mergem la cumparaturi, avem optiunea de a alege intre a cumpara produse conventionale, pentru producerea carora se folosesc pesticide si erbicide, sau sa cumparam produse organice, ce contin doar ingrediente naturale si sunt lipsite de chimicale.
Din cauza faptului ca produsele organice sunt mult mai scumpe, exista persoane care se intreaba daca merita sa plateasca o suma mai mare de bani pentru achizitionarea acestor produse.
Cu toate ca produsele conventionale contin intr-o masura unele substante daunatoare sanatatii organismului, un studiu efectuat in anul 2002 ne schimba opinia pe care o avem despre produsele organice.
Asadar, acest studiu arata ca produsele organice concepute in mod obisnuit contin de asemenea pesticide, insa doar un sfert din cantitatea de pesticide prezenta in produsele conventionale. Din nefericire, chiar daca pesticidele exista intr-o cantitate mai mica, prin adoptarea unui stil de viata organic continuam sa ingeram pesticide.
De asemenea, in testarile efectuate in laborator s-a dovedit ca jumatate dintre substantele chimice naturale folosite la producerea alimentelor sunt cancerigene. Chimistii au opinii pro si contra cu privire la riscul de a se instala o forma de cancer, prin consumul de alimente ce contin substante chimice, fie ele organice sau conventionale.
Exista si persoane care considera ca hrana organica ar putea sa asigure necesarul de alimente pentru intreaga populatie, insa unii cercetatori sunt de parere ca doar prin agricultura organica nu se pot asigura necesarul de hrana al oamenilor.
Pe de alta parte, unii agricultori considera ca beneficiile solului, regasite in fructele si legumele organice se datoreaza alternarii corecte a recoltei si nu tehnicilor organice de plantare si ingrijire a plantelor. O alta problema cu care se confrunta agricultorii organici consta in suprafata de teren necesara pentru agricultura ecologica.
Astfel, pentru a planta rosii organice, este nevoie de o suprafata cu 600% mai mare fata de rosiile crescute prin metode conventionale. Cu toate ca se considera ca tot ce este produs organic este lipsit de pesticide, nu este intru totul adevarat.
Astfel, unele pesticide organice contin cupru, care poate cauza diferite probleme de sanatate. Alte pesticide care sunt permise pentru a fi utilizate in agricultura organica dispun de un anumit grad de toxicitate.
Din cauza faptului ca producerea de hrana organica este mult mai costisitoare decat a hranei conventionale, preturile alimentelor organice sunt mult mai crescute decat al celor obisnuite. Oamenii cu familii modeste nu pot achizitiona cu usurinta aceste produse, chiar daca sunt prezentate ca fiind mult mai sanatoase.
Cert este ca depinde de fiecare persoana ce tip de alimentatie prefera. Alaturi de alimentele organice, se poate opta de asemenea, pentru detergenti organici, produse cosmetice organice sau chiar haine organice.
Bineinteles, ramane la atitudinea fiecarui consumator sa decida ce este mai bine pentru el si pentru propria stare de sanatate. Cu toate acestea, exista persoane care imbratiseaza un stil alimentar organic, cu scopul de a-si mentine sanatatea organismului, dar si de a proteja mediul. Fie ca mancam organic sau nu, este important sa acordam o atentie deosebita produselor pe care alegem sa le consumam.
Pentru cei ce doresc sa citeasca mai mult pe acest subiect le recomand si http://bodygeek.ro/dieta-macrobiotica-alimentatia-in-armonie-cu-natura .