Sa cumperi sau sa inchiriezi o locuinta?

0 Shares
0
0
0

Sa cumperi sau sa inchiriezi o locuinta?Sectorul imobiliar este in revenire in tara noastra si poate creste chiar si mai mult decat in prezent datorita legislatiei favorabile din acest domeniu in care poti gasi chirii ieftine in Cluj-Napoca.

In Romania, oamenii se orienteaza in special asupra achizitiei de locuinte, si nu spre inchirierea lor. Situatia este diferita in alte tari mai dezvoltate din punct de vedere economic, asa cum este Germania, de exemplu.

Nivelul mare al taxelor si pretul de vanzare destul de ridicat al locuintelor ii determina pe locuitorii unor tari occidentale sa opteze in special pentru inchirierea unor locuinte, si nu pentru cumpararea lor.

In tara noastra, insa, oamenii vor sa fie proprietari cu orice pret si contracteaza chiar si credite imobiliare pe o periosda de 30 de ani de la bancile care acorda imprumuturi prin programul guvernamental “Prima casa”.

Acesta prezinta mai multe avantaje care l-au transformat in alegerea preferata a oamenilor, totul datorita transparentei de care dau dovada bancile in aceasta privinta. In Romania, acum este in crestere creditul in lei pentru achizitia de locuinte, in comparatie cu situatia existenta in trecut, atunci cand creditele imobiliare preferate de oameni erau cele in euro.

La nivel european si national se inregistreaza semne clare care incurajeaza contractarea de astfel de imprumuturi, prin scaderea dobanzii de referinta si a celei din fiecare tara in parte, asa-zisele Euribor si Robor.

In plus, acest tip de credit garantat de stat nu implica penalizari pentru cei care aleg sa achite in avans o parte din suma datorata bancii sau vor sa achite integral suma imprumutata de la o anumita banca. In alte cazuri e necesara achitarea unui comision de rambursare anticipata de catre clienti, nivelul la care se situeaza acest comision fiind unul semnificativ.

In programul “Prima casa” se fac si contracte prin cae nu e posibila achitarea in avans a unei sume datorate in primii cinci ani in care se desfasoara contractul de credit.

Cei care vor sa contracteze astfel de imprumuturi pentru achzitia de locuinte pot accesa mai usor decat in trecut un astfel de credit. Ei nu trebuie sa detina un alt bun imobil cu ajutorul caruia sa garanteze suma imprumutata de la banca deoarece chiar statul garanteaza aceasta suma printr-un fond specisl creat in acest scop. Astfel, atat banca de la care se face imprumutul, cat si statul roman sunt beneficiarii ipotecii puse pe locuinta respectiva.

Acest program favorizeaza in special achizitia de locuinte noi sau construirea unor locuinte prin contractarea unui imprumut care sa ii ajute pe viitorii proprietari inclusiv la cumpararea terenului respectiv. Nici locuintele vechi nu sunt excluse din acest program, insa ele trebuie sa respecte anumite reguli si standarde pe care le impune acest program.

Familiile tinere, dar nu numai ele, sunt beneficiare ale acestui program de achizitie de locuinte. Cei care vor sa cumpere o locuinta ce depaseste plafonul maxim de finantare o pot face, insa ei trebuie sa achite diferenta rezultata in acest caz. Practic, programul “Prima casa” este benefic oricui.

0 Shares
You May Also Like