Care este rolul si importanta asigurarii auto RCA?

0 Shares
0
0
0

Care este rolul si importanta asigurarii auto RCA?RCA este asigurarea obligatorie pentru raspundere civila in ceea ce priveste prejudiciile care au fost produse in urma unor accidente rutiere. RCA-ul acopera raspunderea utililzatorului unui vehicul sau a proprietarului pentru prejudiciile pe care le aduce unei parti cu vehiculul pe care il conduce.

RCA este  metoda de protectie prin care sunt despagubite persoanele prejudiciate in urma accidentelor rutiere indiferent ca este vorba de o dauna a autovehiculului sau vatamare corporala si deces. Daca asigurarea pentru raspundere civila lipseste se poate ajunge la daune cu valoare ridicata sau la alte sanctiuni mai greu de suportat de catre proprietar sau persoana care utilizeaza masina.

RCA este asigurarea obligatorie si asta inseamna ca in Romania masina poate sa circule in mod legal numai daca s-a incheiat inainte si polita de asigurare RCA.

Stim ca majoritatea costurilor care se aplica unei masini sunt destul de mari si de cele mai multe ori sunteti in cautare de  RCA auto ieftin, dar daca in general calatoriti mult sau aveti o masina scumpa va recomandam sa alegeti o oferta extinsa pentru RCA.

Polita RCA comparativ cu CASCO poate sa ofere despagubiri doar  pentru persoana care a suferit pagubele unui accident si atunci cand in urma accidentului si masina vinovatului a suferit daune RCA-ul nu le acopera si pentru asta este necesara si asigurarea CASCO.

O asigurare RCA se va incheia pe anumite perioade de valabilitate care sunt determinate astfel:

6 sau 12 luni pentru acele vehicule care au fost inmatriculate in Romania
In timpul perioadei in care autorizatia provizorie de circulatie este valabila, pentru masinile care sunt inmatriculate provizoriu, dar nu pentru o perioada mai mare de 60 de zile
In perioada de inregistrare sau inmatriculare temporara dar nu pentru o perioada mai mare de 12 luni
Pentru maxim 30 de zile din momentul in care ati devenit proprietarul unei masini
Pentru masinile inregistrate sau inmatriculate in alte tari membre ale Uniunii Europene pentru care se va cere asigurarea pentru inregistrarea in Romania
Pentru perioade de cate o luna pentru vehiculele care au fost inregistrate in ale state si care solicita o asigurare RCA pentru inregstrarea in Romania
Valoare pentru RCA se stabileste si in functie de tipul de masina pentru care este solicitata asigurarea:
Autoturisme tinand cont de capacitatea cilindrica pe care o au
Tractoare rutiere luand in calcul puterea
Motocilcuri
Remorci sau semiremorci
Autoutilitare
Masini pentru transport persoane tinand cont de numarul de locuri pe care le au.

Asigurarea RCA se va emite si cu documentul international numit Carte Verde. Asigurarea RCA se va emite electronic conform cu reglementarile prevazute de lege si cu normele date de autoritatile pentru supraveghere financiara si de aceea asigurarile se vor emite si stoca in mod instantaneu in sistemul informatic al firmei care se ocupa de asigurari. De asemenea se vor stoca automat toate datele care sunt cuprinse in polita de asigurare.

Daca va cumparati o masina noua puteti incheia asigurarea chiar de la vanzator si este recomandat sa faceti acest lucru deoarece asigurarea va deveni valabila odata cu autorizatia provizorie pentru circulatie sau odata cu inregistrarea masinii, si veti fi asigurat chiar si in primul drum pe care il faceti.

0 Shares
You May Also Like