Ce este amanetul si cum functioneaza

Ce este amanetul si cum functioneaza

0 Shares
0
0
0

Ce este amanetul si cum functioneaza

Casele de amanet se refera la amanetarea bunurilor personale prin lasarea unui obiect valoros garantie pentru suma primita. Asa-numitul gaj, adica activul material sau necorporal care este pus la dispozitia companiei, are o valoare fixa. Aceasta se calculeaza prin evaluare si se plateste dupa deducerea eventualelor taxe si dobanzi, persoanei careia ii apartine acest articol.

Acum, persoana care a primit imprumutul are o perioada predefinita de timp pentru a recupera suma pentru imprumut. In momentul in care suma este rambursata celui care a luat gajul, obiectul este returnat. Poate suna putin complicat insa in realitate nu este.

Daca aveti o masina pretioasa, de exemplu, o puteti aduce la un amanet. In functie de pretul pieteti si de modul in care se prezinta masina se va oferi sau nu suma maxima. Avand in vedere ca produsul nu este vandut si este doar pastrat in siguranta, suma poate fi putin mai mica decat tendinta pietei.

Proprietarul masinii primeste numerar si are acum o durata – de obicei intre trei luni si un an – pentru a restitui suma. Este pusa si o dobanda moderata pentru aceasta suma. Daca suma este rambursata la sfarsit,  vei primi masina inapoi. Daca nu mai vreti masina inapoi si nu platiti suma aferenta, casa de amanet poate trece la vanzarea acesteia. Prin urmare, de obicei nu veti obtine valoarea exacta a masinii. Casa de amanet va incerca sa obtina din nou suma imprumutata prin licitatie sau vanzare directa, atunci cand decizi ca nu mai vrei bunul inapoi. Cam asa functioneaza un amanet auto.

Imprumutul prin amanet este o forma de imprumut perfect acceptabila si este folosit de tot mai multe persoane.

In special faptul ca articolul poate fi returnat, este un avantaj foarte important. In acest fel,  puteti amaneta chiar si obiecte pe care nu doriti sa le dati pentru totdeauna, in cazuri urgente, pentru a obtine sumele de bani de care aveti nevoie. Uneori situatiile de criza financiara dureaza foarte putin si nu trebuie sa iti faci mari griji ca nu vei recupera bunul amanetat.

Un dezavantaj este, desigur, ca nu veti primi la fel de multi bani ca si in cazul unei vanzari. Deoarece casa de amanet nu doreste sa se aleaga cu o pierdere, iar unele obiecte se devalorizeaza cand timpul trece sau cand au mai multi proprietari, se recurge la aceasta masura, de a oferi un pret putin mai mic. Chiar si asa, daca aveti nevoie de bani rapid, vanzarea nu este o solutie pentru voi deoarece este foarte posibil sa asteptati mult si bine pana cand veti gasi un client.

Amanetarea reprezinta astfel cea mai buna solutie chiar si atunci cand suma finala obtinuta nu este cea pe care o gasiti pe piata. Atunci cand  puneti masina pe OLX de exemplu, sau pe alt site de vanzari va dura pana cand prima persoana suna, apoi urmeaza o serie de discutii interminabile cu cumparatorul potential, in care acesta pune o serie de intrebari. Daca raspunsul la ele nu este favorabil se ajunge la concluzia ca a fost pierdut acest potential cumparator. In plus, toti cei care vor sa cumpere negociaza pe minus, deci e posibil sa ajungeti intr-un timp mai lung la pretul pe care vi-l ofera amanetul in cateva minute.

0 Shares
You May Also Like