Ce tipuri de rulmenti exista si care este specificul acestora?

0 Shares
0
0
0

Rulmentii sunt dispozitive de forme, dimensiuni si tipuri diferite selectate si utilizate in functie de specificul procesului in care sunt implicati. Gama diversa de tipuri de rulmenti disponibili in magazinele de specialitate se datoreaza unor criterii diverse care influenteaza maniera in care acestia isi indeplinesc rolul.

Exista o diversitate de forme special create pentru rulmenti din constructie pe rulmentika.ro in functie de diversi factori precum forma si tipologia corpurilor de rostogolire implicate in proces, directia setata pentru aplicarea sarcinilor, modul in care diversele tipuri de inclinari sunt preluate precum si alte elemente de constructie implicate si care prezinta caracteristici specifice.

Clase principale de rulmenti si subcategorii

Cele doua clase principale de rulmenti disponibili, respectiv cei cu bile si rulmentii cu role se impart la randul lor in numeroase alte categorii. Dintre acestea mentionam rulmentii radiali, cei axiali, radiali cu bile, radiali oscilanti cu bile, radial- axiali cu role conice sau cu bile, radiali cu role cilindrice sau cu ace precum si radiali oscilanti cu role butoi pe doua randuri.

Rulmentii radiali cu bile pe un rand

Rulmentii radiali cu bile pe un singur rand in cazul carora calea de rulare este adanca pot prelua atat sarcini radiale cat si combinate, pretandu-se corespunzator la procese caracterizate de turatii mari. Exista numeroase variante posibile din constructie pentru acest tip specific dintr-un catalog rulmenti.

Pot fi dispozitive care includ canale de umplere, cu capace de protectie din tabla, cu inele de cauciuc implicate in procesul de etansare sau cu un canal in zona inelului exterior utilizat in cadrul procesului de fizare axiala cu ajutorul inelului de oprire cu care este prevazut.

Rulmentii cu bile magneto

Acest tip specific de rulmenti poate fi utilizat la toate tipurile de constructii, fiind cel mai des intalnite in cazul aparatajului de tip electric. Acest lucru se datoreaza faptului ca acest tip de constructii necesita usurinta de asamblare, conditie care este indeplinita de acest tip de rulmenti.

Ca si constructie, rulmentii cu bile magneto sunt asemanatori cu cei cu bile prevazuti cu cale de rulare adanca, prezentand totusi deosebiri in ceea ce priveste specificul inelului exterior cu care vine echipat. Acesta prezinta o cale de rulare care include un singur umar in zona laterala care este utilizat pentru fixarea dispozitivului de suprafata cilindrica. Acest lucru este important intrucat se permite astfel montarea separata a inelului interior pe arbore, cel exterior ramanad separat in zona carcasei. 

Rulmentii radiali cu bile pe doua randuri

Rulmentii radiali cu bile pe doua randuri prezinta doua cai de rulare cu directie paralela la nivelul inelului interior. Acestea au rolul de a ghida randurile de bile asezate in maniera alternativa. Pentru inlesnirea procesului de oscilare a inelului exterior in jurul zonei centrale a dispozitivului, calea de rulare a acestuia este prelucrata sub forma unei sectiuni de forma sferica.

O deosebire intre acest tip de rulmenti si cei cu bile prevazute pe un singur rand este reprezentata de capacitatea mai mica de incarcare a primului tip in comparatie cu cealalta categorie. Un aspect important de mentionat in acest caz este si faptul ca rulmentii radial-oscilanti care prezinta structuri de tip bile prevazute pe doua randuri pot suporta o sarcina de tip axial cu valoare redusa.

Toate aceste tipuri de rulmenti sunt frecvent utilizate in constructii de diverse tipuri si pot fi achizitionate fie online fie din cadrul magazinelor specializate in comercializarea acestora, in functie de specificul fiecarui produs in parte.

0 Shares
You May Also Like