Chitara de-a lungul timpului

Chitara de-a lungul timpului

0 Shares
0
0
0

Chitara de-a lungul timpului

Mult indragitul instrument se pare ca isi are originile in preistorie, cand carapacea de broasca testoasa era dispusa sub forma de castron, iar intestinele animalelor tineau loc de corzi.

Niste instrumente rudimentare si fabricate pentru a scoate sunete, au fost utilizate de oamenii preistorici, punand astfel bazele a ceea ce avea sa devina in timp chitara.

In Cairo, in cadrul Muzeului Arheologic exista inca ultima chitara veche care a apartinut cantaretului Har – Mose si este confectionata din lemn lacuit.

Maurii au adus in Spania un instrument numit oud iar europenii l-au numit lauta.

In Europa renascentista a inceput sa domine instrumentul cu patru corzi, insa spre sfarsitul secolului a inceput sa domine instrumentul cu cinci corzi guitara battente inlocuindu-l in timp total pe cel cu patru corzi.

Se pare ca italienii sunt cei care au modificat chitara pentru forma ei finala.

In anul 1850 spaniolul Antonio Torres a crescut coroul instrumentului modificand astfel toate proportiile.

Noul design imbunatatea cu mult sunetul produs.

In anul 1931 a fost creata prima chitara electrica si inventia a apartinut lui George Beauchamp și Adolph Rickenbacher urmand ca in anul 1950, Leo Fender si Les Paul sa creeze independent primele chitare electrice cu corp de lemn.

Primele instrumente cu corzi, erau destul de simple, si mici. Datorita aparitiei harpei, s – a putut remarca sunetul produs de corzi. Cea mai veche harpa cunoscuta pana la ora actuala este cea a reginei sumeriene Sub-Ad si avea 11 corzi.

Pana la urma, necesitatea tuturor instrumentelor se datoreaza muzicii in sine, aceasta avand nevoie pentru a exista de un instrument, un repertoriu si bineinteles un solist.

Astfel, chitara a cunoscut o mare evolutie tocami sub aceste aspecte, ajungand in zilele noastre sa aiba o deosebita importanta pentru anumite stiluri muzicale.

Atunci cand este acordata standard chitara poate acompania in orice stil muzical, chitara clasica punand in valoare toate stilurile si orice fel de muzica.

Chitara moderna are la origini o inventie romana, viola da mano asemanatoare cu lauta.

Lutieri renumiti precum Stradivarius sau Tielke au creat modele deosebite insa forma actuala a chitarei se datoreaza asa cum aminteam spaniolului Antonio de Torres.

Astfel, acesta a pus bazele chitarei clasice moderne, modificand forma initiala si aducand imbunatatiri considerabile sunetului prin acustica imbuntatatita si un ton special, deosebit de placut. Totodata aceatsa prezinta o structura mult mai rezistenta.

Se pare ca aceasta chitara a lui Torres a devenit in timp modelul standard si a ramas neschimbata de-a lungul timpului.

In pararel cu Torres, emigrantii germani ajunsi in Statele Unite ale Americii au inceput sa foloseasca corzi de otel, pentru a obtine sunete mai puternice. In acest fel a aparut chitara acustica moderna.

In anul 1920 Lloyd Loar si Orville Gibson au pus bazele unui proiect, construind o chitara jazz cu efuri decupate pe tabla de rezonanta in locului obisnuitei rozete, proiectul ducand la chitara electrica.

Aceasta a inceput sa fie utilizata abia dupa anii 1936. Astfel a inceput sa se bucure de un real succes atat in randul muzicienilor cat si in randul producatorilor de chitare.

Exista mai multe tipuri de chitare iar impartirea acestora pe categorii s – a facut in functie de mai multi factori. Astfel, chiatra standard, dupa modalitatea de amplificare a sunetului a primit numele de chitara acustica datorita retronimiei.

In ceea ce priveste registratia, chitara face parte din registrul bass. Dupa numarul de corzi, chitara standard detine sase corzi, insa exista si se canta tot mai mult pe chitare cu zece corzi.

In functie de repertoriul abordat sau genurile muzicale pentru care este destinata chitara, exista mai multe categorii. Chitara clasica este astfel destinata muzicii culte, clasice, genului flamenco si in unele cazuri jazz-ului.

Chitara acustica este destinata in special muzicii folk, rock, pop uneori aceasta prezentand o constructie si un timbru destul de diferit in cadrul unor interpretari mai vechi.

Exista chitare fara taste, care desi pastreaza doar forma chitarei nu au nimic din principiile acesteia dar sunt denumite in continuare chiatare.

Chitara este un instrument cu o mare importanta in lumea muzicii si apartine atat folclorului cat si genului de muzica de consum.

Daca doresti sa iti achizitioneaza o chiatra, este foarte indicat ca prima chitara sa fie chitara incepatori, datorita faptului ca aceasta te va ajuta sa inveti mai bine si este mult mai accesibila in ceea ce priveste pretul de achizitie.

0 Shares
You May Also Like