Cladirile din metal – scurt istoric – tehnologie si terminologie

0 Shares
0
0
0

Cladirile din metal – scurt istoric – tehnologie si terminologieTerminologia folosita de-a lungul anilor pentru a descrie cladirile din otel, s-a schimbat pe masura ce aceasta tehnologie (pentru design-ul si constructia cladirilor din otel) s-a maturizat.

Ca rezultat, multe dintre aceste schimbari de nume au creat confuzie in genul: “vorbim despre o cladire cu structura de otel, o cladire modulara, o cladire prefabricata sau un sistem construit din metal? “ Poate ca ati auzit unii dintre acesti termeni inainte, poate pe toti, dar nu stiti inca la ce se refera fiecare in parte.

Fiecare dintre acesti termeni descrie un tip de structura care este pre-conceputa si partial asamblata intr-o fabrica de productie, dar toate in sine constituie practici de constructie diferite. Cele mai moderne hale metalice, pot fi gasite la Dkconstruct.ro.

Cladirile modulare.

Cladirile modulare sunt de fapt segmenti tridimensionali pentru constructie, produsi intr-o fabrica. Unii sunt complet modulari si mai sunt cunoscuti si ca “builduing blocks” sau blocuri, asamblate impreuna la fata locului pentru a crea rezultatul final: cladirea de otel. Altii sunt semi-finisati (module semi-finisate) ce sunt livrate la locul constructiei si asamblati inainte de a fi finisati.

Cladirile prefabricate.

Cladirile prefabricate sunt produse si asamblate la locul fabricii. Desi modelele vechi ale cladirilor de metal (produse intre anii 1850-1960) erau descrise sub terminologia de cladiri prefabricate, cladirile din ziua de astazi sunt cunoscute sub numele de sisteme de constructie din metal sau “metal building systems”. In ziua de astazi, cladirile prefabricate sunt cladiri finisate din fabricatie.

Cladirile pre-engineered sau pre-concepute.

Acest tip de cladiri a aparut in anii ’60. In mod similar cu cele aparute anterior, acestea erau  “pre-concepute” la fabrica, din cauza modificarilor ce trebuiau aplicate in unele cazuri, fata de design-urile standard.

Clientii alegeau in general cladiri din otel cu dimensiuni standard asa cum ar fi 30×40, 30×50, 40×60, 40×80, 60×100 etc. Cladirile de acest tip aveau de asemenea si deschideri standard, usi si ferestre standard precum si un design similar.

Metal building systems.

Cladirile cu aceasta terminologie sunt de fapt cladirile moderne folosite in ziua de astazi si pot varia de la mici garaje rezidentiale pana la mari centre de distributie, chiar si cu exterioare customizate, finisate diferit, cu mansarde sau alte imbunatatiri.

Termenul MBS a fost introdus recent in industria de profil, pentru a descrie conceptele moderne de inginerie structurala precum si principiile arhitectonice folosite astazi pentru constructiile de metal.

Termenul chiar functioneaza si se potriveste de minune cladirilor metalice, deoarece acestea sunt intr-adevar un sistem asamblat de componente (ziduri, acoperis, partea principala si secundara a framing-ului), formand un tot unitar modern, din metal.

Cele mai comune 3 tipuri de design din metal disponibile pentru cladiri atat rezidentiale cat si comerciale sunt:
•    Cladirile cu frame rigid (in forma patrata)
•    Cladirile Open-Web metalice
•    Cladirile Quonset hut (cu acoperis curbat)

Costurile din ziua de astazi difera si depind de un numar de factori asa cum ar fi marimea cladirilor, ce nivel de finisare este cerut pentru interior si exterior. De asemenea este foarte important de stiut ce fel de mod al constructiei va fi implementat.

Aceasta va fi construita de compania mama sau un contractor general va fi angajat sa construiasca cladirea si s-o finiseze? Toti acesti factori isi vor aduce aportul fiecare in parte, la pretul final al constructiei.

0 Shares
You May Also Like