citgrup.ro

In zilele Uniunii Sovietice, Craciunul nu a fost sarbatorit foarte mult. Anul Nou a fost sarbatoarea cea  mai importanta. In urma revolutiei din 1917, Craciunul a fost interzis ca  sarbatoare religioasa, iar Craciunul a fost interzis pana in 1935. Daca oamenii doreau sa sarbatoreasca Craciunul, trebuiau sa o faca in secret doar in familiile lor.

Dupa  ce Uniunea Sovietica nu a mai existat, in 1991, oamenii au fost liberi sa sarbatoreasca din nou Craciunul. Dar reprezinta o vacanta mai linistita si mai mica in Rusia, dupa sarbatorile mari de Anul Nou. Anul Nou reprezinta un prilej pentru a cheltui o multime de bani si pentru a manca foarte mult. Craciunul este mult mai religios si mai privat.

Anul Nou este, de asemenea, atunci cand “Mos Gerila” (cunoscut in limba rusa ca “Ded Moroz”) aduce cadouri copiilor. El este intotdeauna insotit de nepotica (Snegurochka). In ajunul Anulului Nou, copii se tin de maini si fac un cerc in jurul pomului de Craciun, chemandu-i pe Snegurochka si pe Ded Moroz.

In zilele de azi nu mai sunteti nevoit sa mergeti in padure dupa brazi, ci puteti achizitiona un brad de Craciun artificial de pe BraziCraciun.net. Ded Moroz reprezinta un personal magic. Salutul traditional pentru Un Anu Nou Fericit! este “S Novym Godom”.

Craciunul in Rusia este sarbatorit in mod normal pe 7 ianuarie (doar catolicii ar putea sarbatori Craciunul pe 25 decembrie). Data este diferita, deoarece biserica ortodoxa rusa foloseste calendarul vechi “Julian” pentru sarbatorile religioase. Biserica Ortodoxa sarbatoreste, de asemenea, ajunul. Aceste sarbatori au date fixe, incepand cu 28 noiembrie pana la 6 ianuarie.

Craciunul si sarbatorile de iarna din Rusia dureaza intre 31 decembrie si 10 ianuarie. In Rusa Craciun fericit este rah-zh-dee-st-VOHM sau “s-schah-st-lee-vah-vah rah-zh dee-st- ).

Unii oameni nu mananca nimic, in ajunul Craciunului, pana cand prima stea a aparut pe cer. Rusii mananca apoi “sochivo” sau “kutia”, un terci din grau sau orez, servit cu miere, seminte de mac, fructe (in special fructe de padure si fructe uscate), nuci  sau chiar jeleuri! Kutia este uneori consumata dintr-un castron comun, ceea ce simbolizeaza unitatea.

Cuvantul rusesc pentru Seara de Craciun este “sochelnik” si vine de la cuvantul “sochivo”.

Unii crestini ortodocsi rusi, de asemenea, nu mananca  carne rosie sau peste in timpul mesei de Craciun.

Alte alimente populare de Craciun includ supa de sfecla (borsch), servita cu placinte cu legume (adesea facute cu varza, cartofi sau ciuperci);  varza calita, hrisca cu ceapa prajita si ciupercile prajite, salatele facute de castraveti, ciuperci sau rosii. Mancarea contine adesea 12 feluri, reprezentand cei 12 ucenici ai lui Iisus.

“Vzvar” este adesea servit la sfarsitul mesei. Este o bautura dulce facuta din fructe uscate si miere. Vzvar este baut in mod traditional cand un copil se naste, deci Craciunul simbolizeaza nasterea lui Iisus.

Dupa masa, se spun rugaciuni, iar apoi oamenii merg sa ia parte la suljba de la miezul noptii. De multe ori nu spala vasele pana cand nu ajung acasa de la biserica. Slujba, uneori, dureaza pana la ora 4.00 sau 5.00!

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.