Rolul si eficienta terapiei de cuplu

0 Shares
0
0
0

Un cuplu reprezinta, inainte de toate, o relatie in doi, in care fiecare dintre parteneri vine cu o proprie individualitate si istorie personala.

Experientele cumulate de fiecare partener in parte de-a lungul timpului creaza o personalitate aparte, care poate produce anumite probleme in viat ade cuplu. O relatie sanatoasa si un partener care acorda tot sprijinul necesar contribuie foarte mult la sanatatea si echilibrul unei persoane din punct de vedere emotional.

Pe fondul acestor nevoi, a luat nastere si conceptul psihoterapiei de cuplu. In societatea noastra, ideea terapiei de cuplu a fost privita cu o usoara reticenta, formandu-se astfel anumite pareri preconcepute despre eficienta si utilitatea acesteia.

Ce este o terapie de cuplu?

Multe persoane tind sa creada ca terapia de cuplu inseamna a merge la psiholog, in vederea rezolvarii problemelor din relatie. In fond, lucrurile sunt putin mai complexe decat atat.

Terapia de cuplu implica descoperirea unor legaturi ce unesc doua persoane si care le ajuta sa ramana impreuna. Iar in situatia in care una sau mai multe dintre aceste legaturi nu mai functioneaza, rolul terapeutului este de a intelege si de a le arata celor doi parteneri ce anume nu mai functioneaza.

Indiferent de cat de multi ani au petrecut impreuna cei doi parteneri de viata, cu ajutorul unui psihoterapeut bun Bucuresti, fiecare va dobandi cate o noua perspectiva asupra partenerului, relatiei de cuplu si chiar asupra sa. Prin terapiei, doi parteneri  de viata vor deveni capabili sa isi spuna unul altuia lucrurile pe care nu le puteau rosti cu voce tare din varii motive, sa isi intelega asteptarile si sa isi exprime dorintele ascunse.

Cand se apeleaza la psihoterapeut?

Intocmai precum in cazul unei terapii individuale, terapia de cuplu devine o solutie demna de luat in seama in momentul in care exista suferinta in cuplu cauzata de: certuri, neintelegeri, frustrari sau tendinta de a nu mai comunica. Cu cat se apeleaza mai repede la psihoterapia de cuplu, cu atat ranile au sansa sa se inchida mai sanatos si cu sens pentru cei doi parteneri, in loc sa adanceasca prapastia dintre ei.

Terapia de cuplu – forma de a preveni despartirile

Cu toate ca din anumite perspective ar putea parea inutil sau complicat, a apela la consiliere de cuplu inainte ca problemele sa ia nastere este considerata o idee excelenta, in opinia specialistilor. Este un mod sanatos de a impulsiona comunicarea intre parteneri si de a-i ajuta sa se cunoasca mult mai bine unul pe celalalt.

Chiar daca foarte putine sunt cuplurile ce au in vedere acest aspect si apeleaza preventiv la aceasta forma de psihoterapie, totusi ea este recomandata adesea, mai cu seama persoanelor care au trecut in relatii anterioare prin esecuri si suferinte.

Cele mai frecvente motive

Motivele pentru care cuplurile ajung sa apeleze la un terapeut pentru a-si restabili echilibrul si armonia in relatie sunt nenumarate, uneori imbinandu-se intre ele. Psihologii se intalnesc cel mai adesea cu situatii, precum: lipsa comunicarii, distantarea, lipsa de afectivitate, sentimente de vina, conflicte cauzate de educarea copiilor, etc.

Specialistii sustin ca terapia de cuplu sa fie insotita si de cea individuala, intrucat sunt cazuri mai complexe, cum sunt cele legate de violenta in familie, unde persoana violenta are nevoie de o terapie individuala.

Rolul psihoterapeutului este de a ajuta partenerii sa renegocieze regulile relatiei in vederea gasirii echilibrului personal si in cuplu. Datorita faptului ca dialogul intre parteneri se desfasoara intr-un cabinet, respectiv un spatiu securizat si confidential si in prezenta unai a treia persoane, se permite o deschidere a acestora fata de subiecte ce in spatiul conjugal par a fi imposibil de discutat.

0 Shares
You May Also Like