Tot ce trebuie sa stiti despre botox

Tot ce trebuie sa stiti despre botox

0 Shares
0
0
0

Dr Calu va prezinta tot ce trebuie sa stiti despre botox.

Botoxul este cel mai popular tratament chirurgical cosmetic, cu peste 6 milioane de tratamente administrate in fiecare an.

Botoxul este o neurotoxina derivata din Clostridium botulinum, un organism aflat in mediul natural unde este in mare parte inactiv si netoxic.

Toxina botulinica este utilizata pentru a reduce liniile fine si ridurile prin paralizarea muschilor subiacenti.

Oamenii utilizeaza, de asemenea, Botox pentru a trata transpiratia excesiva, migrene, tulburari musculare si unele afectiuni ale vezicii urinare si ale intestinului.

Botulismul, o infectie cu toxina botulinica, poate provoca insuficienta respiratorie care se poate dovedi mortala.

Doar un gram de toxina botulinica ar putea ucide peste un milion de oameni. Doua kilograme ar putea ucide intreaga populatie umana de pe Pamant.

Originea botoxului

Clostridium botulinum, organismul din care este derivat Botoxul, se gaseste in forma inactiva in mediul natural, inclusiv in padure si in solurile cultivate si in sedimentele de lacuri, cursuri, ape costiere si netratate.

Bacteria poate fi, de asemenea, gasita in tracturile intestinale ale mamiferelor si pestilor si in branhii si viscere de crabi si alte crustacee. Astfel de cazuri naturale de bacterii Clostridium botulinum si spori sunt de obicei relativ inofensive. Problemele apar de obicei cand sporii se transforma in celule vegetative si populatia celulara creste pana la punctul in care bacteriile incep sa produca toxina botulinica, neurotoxina mortala responsabila de botulism.

Neurotoxinele vizeaza sistemul nervos, perturband procesele de semnalizare care permit neuronilor sa comunice eficient. Neurotoxina implicata in producerea Botox, toxina botulinica (abreviata fie ca BTX sau BoNT), este impartita in opt tipuri A, B, C [C1, C2], D, E, F, G18 si H.19

Dintre acestea, tipurile A, B, E si, in cazuri rare, tip F cauzeaza botulism la om, in timp ce tipurile C si D cauzeaza boala la alte mamifere, pasari si pesti.

Desi tipul G a fost izolat din sol in Argentina, au fost identificate focare care implica aceasta toxina.

Tipul H a fost descoperit in 2013 in fecalele unui copil care sufera de botulism. Cercetatorii au retinut secventa ADN specifica de tip H din bazele de date publice, deoarece nu exista un antidot cunoscut pentru ceea ce credeau ca este un tip nou de toxina botulinica.

Ulterior, cercetatorii de la Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) si Universitatea din Wisconsin (UW) a constatat ca tipul H nu poate fi de fapt o toxina noua, cu o lucrare publicata in Jurnalul de Boli Infectioase (JID), care arata ca toxina poate fi blocata de antitoxinele deja in uz.

Cum functioneaza botoxul?

Toxina botulinica este una dintre cele mai otravitoare substante cunoscute omului. Oamenii de stiinta au estimat ca un singur gram ar putea ucide un milion de oameni, iar cateva kilograme ar putea ucide fiecare om de pe pamant.

In concentratii ridicate, toxina botulinica poate duce la botulism, o boala severa, care poate pune viata in pericol. Botulismul, lasat netratat, poate duce la insuficienta respiratorie si la moarte. In pofida faptului ca toxina botulinica este atat de toxica si atat de costisitoare, Botoxul este foarte solicitat.

 

0 Shares
You May Also Like